MAŠINE S EMOCIJAMA: Roboti s kožom stiču osećanja!
Roboti pokazuju emocije poput ljudi, Foto: Shutterstock

REVOLUCIJA

MAŠINE S EMOCIJAMA: Roboti s kožom stiču osećanja!

Planeta -

Tim naučnika sa univerziteta Kornel napravio je robota sposobnog da pokaže šta oseća promenama na veštačkoj koži

Tim naučnika sa američkog univerziteta Kornel napravio je prototip robota sposobnog da prikaže osećanja zahvaljujući veštačkoj koži. Ovi roboti nimalo ne liče na ljude, ali su sposobni da iskazuju emocije.

Zanimljivi odnosi

- Uvek sam verovao da roboti ne treba da se prave po ugledu na ljude, da ne treba da budu ljudske kopije. Imamo zanimljive odnose s drugim vrstama. Roboti bi mogli da budu jedna takva vrsta i da pratimo njihov jezik i reagujemo sopstvenim instinktom - kaže Gaj Hofman, profesor na univerzitetu i vođa tima. Ovi roboti imaju na koži dva oblika kojima pokazuju različite emocije. Koža može da se naježi, ali i da izbaci šiljke. Ispod kože su moduli s komorama ispunjenim tečnošću.

- Izazov za nas je bučna tehnologija, jer kad roboti menjaju oblik kože, pumpe koje pumpaju tečnost se čuju. I zbog tih pumpi roboti nisu manji - kaže Hofman.

Psi i mačke

Kako objašnjava, na ideju da naprave ovaj tip robota došli su proučavajući promene na koži kod mačaka i pasa.

- Robot je sposoban za interakciju s ljudima, a koža koja pomaže u tome nam daje nove mogućnosti za komunikaciju. Verujemo da koža koja menja teksturu u kombinaciji s vizuelnim promenama može da proširi spektar emocija ovih mašina - kaže Hofman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track