PRVI PUT U POSLEDNJIH 10 GODINA: Merkelova neočekivano otkazala odmor, ali se njen muž već snašao
Problemi se gomilaju... Angela Merkel, Foto: EPA

Neočekivano

PRVI PUT U POSLEDNJIH 10 GODINA: Merkelova neočekivano otkazala odmor, ali se njen muž već snašao

Planeta -

BERLIN - Velika politička kriza u Nemačkoj dovela je do toga da kancelarka Angela Merkel prvi put u poslednjoj deceniji otkaže letnji odmor.

Merkelova je bila prinuđena na ovakav potez zbog mnogih faktora, među kojima je najvažniji nestabilnost njene koalicione vlade.

Obožava planinarenje

Tradicionalno, kancelarka je poslednju nedelju jula od 2008. provodila sa suprugom, profesorom Joakimom Zauerom u Italijanskim Alpima. Oni su veliki ljubitelji planinarenja i pešačenja. Uvek su odsedali u istom hotelu s četiri zvezdice u odmaralištu Solda. Iz kancelarije Angele Merkel su odbili da potvrde navode medija.

foto: EPA

"Stvar je principa zbog čega ne dajemo informacije o privatnim pitanjima vezanim za kancelarku" naveo je kancelarkin portparol u Berlinu.

Zanimljivo je da će profesor Zauer uprkos otkazivanju supruge ići na odmor. On je već rezervisao sobu u hotelu, a na put vodi sina iz prvog braka. Nemački mediji prenose da kancelarka neće otkazati i drugu aktivnost koju tradicionalno praktikuje tokom leta. Naime, ona je sa suprugom redovna na muzičkom festivalu u Bajrojtu, koji je posvećen čuvenom kompozitoru Rihardu Vagneru.

foto: AP / Markus Schreiber

Trampov rat

Podsećamo, Merkelova je ove godine suočena s najžešćom krizom u vladajućoj koaliciji još od dolaska na vlast u novembru 2005. U junu je umalo došlo do pada vlade nakon što je poslušnost Merkelovoj otkazao ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke kancelarkine Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Glavna tačka spora bilo je pitanje imigranata.

foto: AP

Drugi razlog zbog čega je Merkelova najverovatnije otkazala odmor jeste trgovinski rat EU i SAD, koji je pokrenuo Donald Tramp, predsednik Amerike. On je najavio uvođenje posebnih carina za evropske automobile, što će teško pogoditi uticajnu nemačku auto-industriju.

ANEGDOTA

Kancelarka je rođena kao Angela Dorotea Kasner. U 23. godini se udala za studenta fizike Urliha Merkela i tada je uzela njegovo prezime. Par se razveo 1982. Godinu dana pre razvoda upoznala je Joakima Zauera, profesora hemije, za koga se udala 30. decembra 1988. On iz prethodnog braka ima dva sina. Merkelova se patološki plaši pasa nakon što ju je jedan napao 1995. Putin je taj strah testirao kada je na njihovoj zajedničkoj konferenciji za medije 2007. uveo Koni, svoju labradorku. Merkelova je stoički izdržala do kraja konferencije.

Lična karta Angela Dorotea Merkel Rođena: 17. jul 1954. Mesto rođenja: Hamburg (Z. Nemačka) Brak: udavala se dva puta Muž: profesor hemije Joakim Zauer Deca: dva muževljeva sina iz prvog braka

Kurir.rs

Foto/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track