Najnovije vesti

LOV NA ZAPADNE ŠPIJUNE! FSB pretresa Roskosmos! Sumnja se na državnu izdaju!
Foto: Printscreen YouTube

VELIKA AKCIJA

LOV NA ZAPADNE ŠPIJUNE! FSB pretresa Roskosmos! Sumnja se na državnu izdaju!

Planeta

U jednom od instituta ruske svemirske agencije Roskosmos ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) sprovodi pretres zbog osnovane sumnje da su pojedini zaposleni slali tajne informacije zapadnim specijalnim službama o rezultatima hiperzvučnih istraživanja.

Kako prenose mediji, šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, informisan je o dešavanjima u zgradi instituta, a ujedno je i poručio svim zaposlenima da pruže maksimalnu saradnju pripadnicima FSB.

foto: Reuters

Dmitrij Rogozin tražio da zaposleni maksimalno sarađuju sa FSB

Naime, pripadnici FSB rano jutros su ušli u kancelarije pojedinih zaposlenih u institutu CNIIM, kao i u kancelariju direktora Istraživačko-analitičkog centra raketno-kosmičke korporacije Dmitrija Pajsona, a pored njih na meti je još desetina zaposlenih. Pretpostavlja se da je Pajson lično bio u kontaktu sa službama. Međutim odbio je da kaže sa kim je konkretno bio u vezi.

Ovo nije prvi put da se sprovodi pretres u ovom institutu Roskosmosa. Godine 2005. pripadnici FSB optužili su tadašnjeg direktora Igora Rešetina da je Kinezima predao tajne informacije, dok je 10 godina kasnije naučnik Vladimir Lapigin prodao tajnu informaciju stranim službama.

Rešetin je zbog toga bio u zatvoru sedam godina, nakon čega je pušten na slobodu, dok Lapigin i dalje služi kaznu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...