DOVEO JE TRAMPA NA VLAST, A SADA DOLAZI U SRCE EU: Stiv Benon nudi desničarima VELIKU POMOĆ
Foto: AP

stručnjak

DOVEO JE TRAMPA NA VLAST, A SADA DOLAZI U SRCE EU: Stiv Benon nudi desničarima VELIKU POMOĆ

Planeta -

Bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsednika Stiv Benon otvoriće fondaciju u Evropi u cilju promovisanja populističkog desničarkog pokreta na starom kontinentu, preneo je američki sajt Dejli Bist.

Benon je u izjavi tom sajtu rekao da će sedište fondacije "Pokret" biti u Briselu, sedištu Evropske unije (EU) gde će naredne godine biti održani izbori za Evropski parlament.

Prema navodima sajta, pre evropskih izbora Benon će zaposliti desetak osoba koje će se baviti ispitivanjem javnog mnjenja.

Fondacija će objavljivati ankete kao i stavove ličnosti s desničarskim političkim opredeljenjima, koje nemaju neku čvrstu podršku.

Benonov cilj je jasan a to je da bude rival fondaciji američkog milijardera Džordža Soroša "Otvoreno društvo" (Open Society) koja se smatra levičarskom.

"Soroš je briljantan. On je đavo, ali je briljatan", rekao je Benon koji je pohvalio rad mađarskog premijera Viktora Orbana kao i novu italijansku vladu, koju čini koalicija populističke stranke Pokret pet zvezdica i ekstremno desničarke stranke Liga.

"Italja je srce moderne politike. Ako to funkcioniše u toj zemlji, onda može da uspe svuda", dodao je Benon.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track