NOVI ŠAMAR TRAMPU: Oduzimaju mu kontrolu nad NUKLEARNIM NAORUŽANJEM! Evo ko će čuvati MOĆNI ARSENAL! (VIDEO)
Foto: EPA/Shawn Thew

skandal

NOVI ŠAMAR TRAMPU: Oduzimaju mu kontrolu nad NUKLEARNIM NAORUŽANJEM! Evo ko će čuvati MOĆNI ARSENAL! (VIDEO)

Planeta -

Nedavno predloženim zakonom američki Kongres bi efektivno uskratio administraciji Bele kuće kontrolu nad nuklearnim arsenalom SAD.

Američki Kongres je u pregovorima za usvajanje novog zakona kojim se predlaže da Nacionalna Administracija za Nuklearnu bezbednost (NNSA), čiji je zadatak da nadgleda američke nuklearne zalihe ne bude više pod direktnom kontrolom odeljenja Bele kuće za energetiku. Ako zakon prođe, NNSA će postati nezavisno telo.

Inicijativa, koja ima za cilj da liši Belu kuću kontrole nad američkom nuklearnom silom, kritikovan je od strane sekretara za energetiku Rika Perija i kongresmena iz obe stranke, ali pokušaji da odustane od zakona su do sada bili bezuspešni. Portparol sekretara za energetiku tvrdi da zakon predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost SAD.

Tramp je obećao da će povećati američke nuklearne zalihe, uz napomenu da nuklearno oružje te zemlje nije modernizovano dugo vremena, zbog čega je zastarelo.

Predsednik je obećao da će pokrenuti program u cilju unapređenja američkog nuklearnog arsenala i razvoja novih nuklearnih oružja, uključujući i sa niskim sadržajem nuklearnog punjenja.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track