BRODOVI NATO UPLOVILI U ODESU: Niko ne zna zašto su tu i koliko će ostati! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

morski poligon

BRODOVI NATO UPLOVILI U ODESU: Niko ne zna zašto su tu i koliko će ostati! (VIDEO)

Planeta -

Brodovi pomorske grupe NATO-a ušli su u luku u Odesi, a cilj posete i dužina boravka nisu saopšteni.

„Brodovi stalne vojno-pomorske Grupe NATO-a broj 2 i stalna protivminska vojno-pomorska Grupa broj 2 došla je u posetu u luku Odesa“, objavila je mornarica na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prošle nedelje su u Ukrajini završene ukrajinsko-američke pomorske vežbe „Si briz 2018“ (Morski povetarac). Vežbe su počele 9. jula u Odeskoj oblasti i u njima je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika iz 19 zemalja. Učestvovali su brodovi iz Bugarske, SAD, Ukrajine i Turske — više od dve hiljade vojnika, oko 30 brodova i plovila za snabdevanje.

Prema saopštenjima ukrajinske mornarice, svrha vežbi bilo je sprovođenje multinacionalne pomorske operacije bezbednosti u kriznom regionu.

Vojnicima je tokom vežbi komandovano sa američkog broda. Manevri su sprovedeni u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i na morskim poligonima u severozapadnom delu Crnog mora.

Kijev je više puta izjavljivao o nameri da postane članica Severnoatlantskog pakta. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko više puta je govorio da ne sumnja u realnost takvog scenarija.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track