NAJAVA NAJVEĆEG SAMOUBISTVA U INDIJI: Hiljade nastavnika traže svoja prava, u suprotnom idu u SMRT SA SVOJIM PORODICAMA (VIDEO)
Foto: AP

tragedija

NAJAVA NAJVEĆEG SAMOUBISTVA U INDIJI: Hiljade nastavnika traže svoja prava, u suprotnom idu u SMRT SA SVOJIM PORODICAMA (VIDEO)

Planeta -

Učitelji u jednoj indijskoj državi tvrde da je tokom poslednjih 12 godina 12.000 nastavnika ostalo bez plate i da se 3.000 njih zbog toga odlučilo na samoubistvo.

Čak i 1.514 nastavnika u severoistočnoj državi Indije Asam kažu da su godinama lišeni svojih plata zbog administrativne greške. Oni su podneli bezbrojne molbe državi i centralnoj administraciji, ali njihovo pitanje tek treba da se reši. Nastavnici, zajedno sa njihovim porodicama zapretili su da će 26. jula izvršiti masovno samoubistvo.

"Nastavnicima u osnovnim školama su dobili pismo za imenovanje od strane državne vlade sa odgovarajućim finansijski pronadležnostima, ali su u 2006. godini proglašeni da su nezakonito postavljeni", izjavila je Basanta Neog, sekretar Udruženja asistenata sindikata nastavnika bez plate All Asam.

Oko 12.000 nastavnika, koji su radili 20-24 godine, su bili arbitrarno otpušteno 2006. godine. Neog je rekala da su neki od nastavnika dobijali imenovanja od strane tadašnje vlade Asom Gana Parišad između 1996. i 2001. godine.

"Nastavnici su redovno primali plate do 1996. godine. To je bilo je zaustavljeno na neko vreme, ali vlada ponovo nastavila da isplaćuje plate od 2001. godine. Ali, vlada u Asamu 2006. godine zaustavila je naše plate nakon proglašenja nezakonitog imenovanja", rekao je Ramen Saikija, drugi predstavnik nastavnika.

Uprkos izjavi da je njihovo imenovanje bilo nelegalno, ovih 12.000 nastavnika redovno drže nastavu.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track