KLIMATSKE PROMENE ĆE UNIŠTITI OVO SELO: Najveća santa leda čeka nedeljama tik uz obalu, ako se pokrene... (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

nepogoda

KLIMATSKE PROMENE ĆE UNIŠTITI OVO SELO: Najveća santa leda čeka nedeljama tik uz obalu, ako se pokrene... (VIDEO)

Planeta -

Malo priobalno selo na Grenlandu više od nedelju dana živi u neizvesnosti nakon što se 11 miliona tona teška santa leda zaustavila u vodi neposredno pored naselja.

Za mnoge meštane to je najveća santa leda koju su ikada videli, a ako se prelomi, komadi leda pokrenuće cunami i nanieti veliku štetu u selu.

Velike sante leda nisu ništa novo, ali obično ostaju daleko od obale. Okeanske struje i vetrovi guraju ledenjake brzinom od desetak kilometara na dan. U ovom slučaju, santa se zaglavila u plitkim vodama u zalivu.

Erik Rinjo, glaciolog sa Kalifornijskog univerziteta u Irvinu, rekao je da je verovatno potekla od jednog od obližnjih gllečera koji se spuštaju duž fjorda duž zapadne obale Grenlanda.

Ovi glečeri su odavno prepoznatljivi po tome što su dali mnogo ledenih santi. Ali danas se oni povlače - više leda se topi na početku glečera nego što se snega se akumulira u pozadini.

Sa klimatskim promenama, ono što se desilo u Inarsuitu, rekao je Rinjo, očekuje se da će se pojaviti češće. Džošua Vilis, glečerolog iz Džet propulžn laboratorije, opisuje jednostavnim rečima: "Kako se klima zagreva, više leda će nestajati sa glečera i plutati okolo."

Kurir.rs/New Yorker/Al Džazira

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track