TRUDNICE ZBOG BEBA UZIMALE VIJAGRU: Istraživanje je prekinuto odmah nakon JEZIVIH REZULTATA
Foto: Shutterstock

eksperiment

TRUDNICE ZBOG BEBA UZIMALE VIJAGRU: Istraživanje je prekinuto odmah nakon JEZIVIH REZULTATA

Planeta -

Holandsko istraživanje hitno je prekinuto nakon smrti 11 novorođenčadi čije su majke u trudnoći uzimale Viagru.

Trudnice koje su učestvovale u medicinskom istraživanju u Holandiji uzimale su tablete protiv impotencije koje su trebale da poboljšaju rast njihovih nerođenih beba, čije su posteljice bile nedovoljno razvijene.

Čini se da je lek koji podsiče krvotok uzrokovao smrtonosnu štetu na plućima beba. Stručnjaci su izjavili da je potrebna sveobuhvatna istraga kako bi razumeli šta se tačno dogodilo. Za sada nema naznaka o krivičnom delu.

Ranija testiranja Viagre u trudnoći sprovedena u Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu nisu pokazala moguće štetne uticaje na bebe, ali nisu pokazala ni koristi leka. U 2010. naučnici su izjavili da bi se lek trebao da koristi samo u eksperimentima.

Ograničenja u rastu ploda uzrokovana nerazvijenom posteljicom ozbiljan su problem za koji trenutno nema leka. Zbog ovog stanja bebe mogu biti prerano rođene, s vrlo malom kilažom i malim šansama za preživljavanje.

Holandsko istraživanje koje je trebalo da traje do 2020. godine rađeno je u 11 bolnica širom države. Ukupno 93 trudnice uzimale su sildenafil (Viagru), a 90 ih je uzimalo placebo. Dvadeset novorođenih beba patilo je od problema s plućima, tri u grupi sa placebom i ostale u grupi koja je koristila Viagru.

Jedanaest novorođenih beba čije su majke uzimale Viagru je umrlo.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track