GRČKA TRAŽI LJUDE KOJI SU PODMETNULI POŽARE: Američki dronovi jure piromane
Foto: Profimedia

VELIKA POTRAGA

GRČKA TRAŽI LJUDE KOJI SU PODMETNULI POŽARE: Američki dronovi jure piromane

Planeta -

Grčki zvaničnici veruju da su požari podmetnuti, a pomoć u potrazi za krivcima zatražili su od vojske SAD

Grčke vlasti su zatražile pomoć od američke armije u pronalaženju osoba koje su podmetnule smrtonosne požare u okolini Atine.

foto: Profimedia

Grčka kao članica NATO očekuje pomoć u vidu slanja dronova pomoću kojih bi se nadgledala velika oblast i bila otkrivena svaka sumnjiva aktivnost.

foto: Profimedia

Vojska patrolira

Vanredno stanje je proglašeno u zapadnom i istočnom telu Atike. Nadležni ističu da je 15 požara izbilo istovremeno u tri regije, što ne može biti slučajnost.

Savet odbrane poslao je specijalno obučene članove oružanih snaga i Nacionalne garde u pomoć patrolama civilne zaštite za sprečavanje požara, prenosi portal Katimerini.

foto: Reuters

Sednicu saveta sazvao je ministar odbrane Panos Kamenos nakon što je nadleteo spaljenu oblast istočno od grčke prestonice.

foto: Kurir
foto: Kurir

Ministar za civilnu zaštitu Nikos Toskas naveo je da su tri od četiri požara ugašena u nedelju na gotovo istom mestu gde je počela vatra u ponedeljak - na obroncima planine Penteli, a zatim se proširila ka obali.

- Ti požari nisu slučajni - rekao je on.

foto: Profimedia

Građevinska mafija

Vrhovni sud naredio je istragu o uzrocima požara u istočnoj Atiki. Podmetanje požara nije retkost u Grčkoj, pogotovo tokom letnjih meseci. U stravičnim požarima tokom 2007. nastradalo je 77 osoba i tada je utvrđeno da je deo požara podmetnula „građevinska mafija“ kako bi se promenila namena zemljišta koje je bilo pod zaštitom države.

Naime, posle požara su zaštićene zone prebacivane u građevinsko zemljište. Iza podmetanja požara neretko stoje i obični kriminalci, koji čekaju da usled vatrene stihije vlasnici kuća i vila napuste svoja imanja pre nego što krenu da ih pljačkaju.

Širenju požara pogoduju jak vetar i suša (kiša nije padala dve nedelje), kao i temperature koje idu i preko 30 stepeni Celzijusa.

SOLIDARNOST Vatrogasci stižu i iz inostranstva

POMOĆ PONUDILA I SRBIJA

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa zatražila je od evropskih zemalja dodatne helikoptere i vatrogasce da pomognu u borbi protiv vatrene stihije u kojoj su do sada, prema zvaničnim podacima, poginule 54 osobe, među kojima ima i dece, dok je 150 njih povređeno.

foto: EPA

Strahuje se, međutim, da bi broj žrtava mogao biti veći.

Prvu pomoć Grčkoj poslale su: Italija, Nemačka, Poljska, Francuska, Kipar, Izrael, Španija, Bugarska i Poljska. Pomoć su ponudile Srbija i Hrvatska, dok je Vlada Makedonije odlučila da Vladi Grčke pošalje pomoć od šest miliona denara (oko 100.000 evra).

Skandinavija gori

LETNJI POŽARI U EVROPI

Nije samo Grčka pogođena velikim požarima ovog leta. Prema zvaničnom saopštenju vlasti u Stokholmu, trenutno na teritoriji Švedske gori 27 aktivnih požara. U Švedskoj vlada nezapamćena suša, kiša nije pala dve nedelje i temperature idu i do 35 stepeni. Izgorelo je 25.000 hektara šuma i šteta se procenjuje na 900 miliona kruna (oko 87 miliona evra). Od početka maja u Švedskoj je palo tek 13 milimetara kiše po kvadratnom metru.

foto: Profimedia
foto: Reuters

U susednoj Finskoj požari besne na granici s Rusijom, dok je u Norveškoj jedan vatrogasac poginuo tokom gašenja požara. Požari su prošle nedelje besneli pet dana u Letoniji, gde je izgorelo preko 800 hektara šumovitog područja.

Aleksandar Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track