HOĆE LI JUNKER IZLJUBITI I TRAMPA: Idem tamo raspoložen i opušten, čvrsto ću zastupati interese EU
Foto: AP

DOGOVOR OKO CARINA

HOĆE LI JUNKER IZLJUBITI I TRAMPA: Idem tamo raspoložen i opušten, čvrsto ću zastupati interese EU

Planeta -

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odlazi u SAD sa ciljem da pokuša da spreči trgovinski rat sa predsednikom Donaldom Trampom, a kako piše Dojče vele, sa sobom nosi argumente, ali ne i ponude.

Junker je poznat u Briselu kao neko ko skoro svakog srdačno zagrli i poljubi, ako to koristi dobrom raspoloženju tokom razgovora. Međutim, trenutno nije poznato kako će na to, tokom razgovora u četiri oka u Ovalnom kabinetu, da reaguje američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je Junkera na sastanku sedam industrijski najrazvijenijih zemalja u junu u Kanadi nazvao "pravim ubicom", a Junker nije bio siguran da li bi Trampove reči trebalo da shvati kao kompliment.

Kako prenosi Dojče vele, za iskusnog pregovarača kakav je predsednik Evropske komisije jedno je sigurno:

"Idem tamo. Raspoložen i opušten."

Američki predsednik uveo je carine na uvoz čelika i aluminija iz EU, na šta je Brisel odgovorio uvođenjem carina na robu iz SAD, a zatim su obe strane podnele žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Pre deset dana, predsednik SAD je EU proglasio konkurentom, protivnikom, pa čak i neprijateljem.

Američki predsednik Donald Tramp ne razume da je zajednička trgovinska politika EU stvar svih 28 zemalja-članica zajedno, a Junker je zbog toga još jednom sebi postavio cilj da američkom predsedniku pokaže koja je pozicija EU, a koje moguće prednosti slobodne prekoatlantske trgovine.

"Svoj stav sam već iskazao na susretu G7 u Kanadi. Tamo sam pred američkim predsednikom ponovio evropske argumente. I to ću ponovo da uradim. Ne radi se o fejk-njuzu, već o objektivnim činjenicama", rekao je Junker.

Junker: Čvrsto ću zastupati interese EU pred Trampom

U pregovore sa američkim predsednikom Donaldom Trampom ulazim samosvesno i čvrsto ću braniti interese Evropske unije, izjavio je predsednik Evropske komisiej Žan-Klod Junker.

"Mi ne sedimo na optuženičkoj klupi. I zato ne mislim da se moramo od nečega braniti", rekao je Junker za nemačku ZDF televiziju.

On je izrazio nadu u smirivanje situacije i uzdržavanje od uvođenja novih carina i istovremeno najavio i mere u slučaju jednostranih poteza Vašingtona.

"Ako dođe do uvođenja carina na automobile, onda EU mora da posegne za kontramerama. Mi smo u stanju da odgovorimo primerenim merama", rekao je Junker i dodao da se nada da do toga neće doći.

On je reagujući na izjavu Trampa da je EU neprijatelj SAD kada je u pitanju trgovina, rekao da EU nije na listi neprijatelja.

"Ja poznajem gospodina Trampa relativno dobro. Često smo se sretali i znam kako sa njim treba postupati. I znam kako on s drugima postupa. No, to će biti razgovor na istom nivou", rekao je Junker.

On je ishod razgovora ostavio "potpuno otvorenim", ali je izrazio blagi pesimizam.

"Nisam baš preterano optimističan", rekao je Junker i dodao da je najvažnije izbeći trgovionski rat.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track