HAOS U PAKISTANU: Na izborima vodi zvezda kriketa Imran Kan, pljušte optužbe da je glasanje namešteno! (VIDEO)
Foto: AP, EPA, Reuters

PRETERANO SPORO PREBROJAVANJE

HAOS U PAKISTANU: Na izborima vodi zvezda kriketa Imran Kan, pljušte optužbe da je glasanje namešteno! (VIDEO)

Planeta -

ISLAMABAD - Prebrojavanje glasova s pakistanskih parlamentrnih izbora obeleženim optužbama o prevari i nasiljem sprovodi se mukotrpno sporo, ali prema projekcijama medija vodi zvezda kriketa Imran Kan i njegova partija.

Pakistan je osvanuo danas u izbornom haosu, posle održanih izbora na kojima, prema navodima lokalnih medija ni posle 13 sati od zatvaranja birališta nije prebrojano ni polovina glasova.

Partija odlazeće vlade osudila je flagrantnu prevaru i odbacuje rezultate izbora i pre nego što su i objavljeni.

Izborni zvaničnici rekli su da će tek večeras zvanično moći da se potvrde izborni rezultati. Pakistanska izborna komisija opravdala je sporost "tehničkim problemima" vezanim za upotebu novog izbornog softvera.

"Izbori nisu okaljani... oni su 100 odsto pravedni i transparentni", rekao je direktor komisije Sardar Muhamad Raza na konferenciji za novinare, trećoj tokom izborne noći. Međutim, kašnjenja s prebrojavanjem glasova izazivaju sumnje u nameštanje.

Partija koja je bila na vlasti poslednjih pet godina, PML-N, koju predvodi Šahbaz Šarif, objavila je da potpuno odbacuje rezultate zbog masovnih neregularnosti i navela da su rezultati prebrojavani bez učešća njihovih izbornih predstavnika. Šarif je na konferenciji za novinare osudio tako "flagrantne pronevere od kojih ceo svet plače". Zatim je na Tviteru napisao da će rezultati zasnovani na tako masovnom nameštanju naneti nepopravljivu štetu zemlji.

Vođa partije PPP (Partije pakistanskog naroda), koja je bila na vlasti od 2008. do 2013, Bilaval Buto-Zardari, rekao je da je ovakvo odvijanje izbora "neoprostivo i skandalozno". On tvrdi da su izborni predstavnici njegove partije širom zemlje bili izbacivani s izbornih mesta.

1 / 5 Foto: AP

Prema projekcijama svih televizija danas, partija PTI, bivše kriket zvezde Imrana Kana, pobednik je na izborima sa osvojenih najmanje 100 poslaničkih mesta od 270, koliko ih ima u pakistanskom parlamentu.

Ni Imran Kan ni vojska, za koju se sumnja da ga je potržavala raznim manipulacijama poslednjih meseci, za sada nisu komentarisali situaciju. Ova haotična situacija usledila je već posle izborne kampanje, koju su neki posmatrači ocenili kao najprljaviju u istoriji zemlje zbog navodnih brojnih manipulacija, i obeležene povećanom vidljivošću ekstremističkih verskih stranaka.

Pobednik izbora će se suočiti s urušenom privredom i krvoprolićem koje izazivaju ekstremisti. Ekstremisti su juče, na dan izbora, poslali bombaša samoubicu u grad Ketu, gde se digao u vazduh i ubio 31 osobu.

1 / 7 Foto: Reuters

Ovi izbori biće zapamćeni i po tome da se tek drugi put u 71-godišnjoj istoriji Pakistana dogodilo da jedna civlna vlada predaje vlast drugoj civilnoj vladi. Naime, ovom zemljom od 200 miliona ljudi uglavnom je vladala vojska, direktno ili indirektno.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP, EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track