RUSKA PIRAMIDA SRAMA: Ovako komunalci iz Samare efikasno kažnjavaju dužnike (FOTO)
Foto: Komunalne službe Samare

udar na ponos

RUSKA PIRAMIDA SRAMA: Ovako komunalci iz Samare efikasno kažnjavaju dužnike (FOTO)

Planeta -

Komunalne službe iz ruskog grada Samare počele su još u maju ove godine da na ulicama, ispred kuća tvrdokornih neplatiša, postavljaju tri tona teške betonske piramide visine i širine 150 cm, sa ispisanim porukama "Ovde živi dužnik", "Platite dug za vodu", "Dužni ste".

Kako se ispostavilo, posle postavljanja ovakve "piramide srama" računi bi veoma brzo bili izmirivani. Kompanija Ruski komunalni sistemi Samara saopštila je danas da je počela sa primenom sličnog načina borbe protiv neplaćanja komunalnih usluga i za dužnike koji žive na spratu.

foto: Komunalne službe Samare

Kompanija je pronašla način da upozori i one stanare koji žive u višespratnicama. "Nakon što smo od jednog dužnika na sve dostupne načine pokušali da naplatimo potraživanja, i u tome nismo uspeli, doneta je odluka da se ispred prozora njegovog stana na drugom spratu postavi lakša verzija tzv. piramide srama", kaže se u saopštenju komunalne službe u Samari. Piramida će na dizalici visiti po nekoliko sati, ujutru i uveče, sve dok dug ne bude plaćen.

foto: Komunalne službe Samare

"Jasno je da piramidu ne stavljamo odmah, odnosno pre nego što iscrpimo sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, što će reći da prvo šaljemo obaveštenja, pisma, potraživanja, sudska rešenja, da pozivamo. Ovaj pretplatnik ni jednog trenutka nije pokazao ni najmanju želju za rešenjem problema", rekla je zamenica direktora za plasman "RKS Samara" Jevgenija Poreckova. Po rečima predstavnika službe za odnose sa javnošću, tri tona teške statične prethodnice letećih piramida postavljene su ispred ukupno 82 objekta u vlasništvu privatnih lica i preduzeća, posle čega su izmireni dugovi u vrednosti od preko milion rubalja. Fizička i pravna lica u Samari za vodu i kanalizaciju u periodu od januara do juna ove godine duguju 1.447.000.000 rubalja. U poređenju sa istim periodom prošle godine dug je porastao za deset odsto, piše agencija Tass.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Komunalne službe Samare

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja