ORBAN ODBRUSIO MERKELOVOJ: Ona nije nadležna za izbeglice u Mađarskoj
Foto: EPA

direktno

ORBAN ODBRUSIO MERKELOVOJ: Ona nije nadležna za izbeglice u Mađarskoj

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da nemačka kancelarka Angela Merkel "nije nadležna" za izbegličku politiku Mađarske, poručivši da bi nacionalne vlade trebalo da odlučuju o tome koliko će izbeglica primiti.

"Kad je reč o pitanju ko može da živi u Mađarskoj, Merkelova za to nije nadležna", rekao je Orban.

Kaže i da bi bio isteran s funkcije premijera kada bi sprovodio izbegličku politiku sličnu politici Merkelove. On je upozorio da će svaka odluka koja "šalje poruku migrantima da mogu da dođu dovesti do novih tragedija", naglasivši da EU mora da zaustavi ljude pre nego što pokušaju da dođu u Evropu kako bi "spasla živote".

Mađarski premijer je pozdravio ideju bivšeg stratega predsednika SAD, Stiva Benona, o novoj antievropskoj grupi, istakavši da je bilo vreme da neko iz SAD dođe u Evropu i širi konzervativni način razmišljanja umesto liberalnih vrednosti.

Orban nije otvoreno rekao da će se udružiti s Benonovom grupom niti da će podržati njegovu platformu, ali je "poželeo mnogo uspeha" njegovom projektu.

" Ameriku ne čine samo liberali", istakao je on, dodajući da tamo ima i konzervativaca i čak hrišćanskih demokrata koji bi želeli da se i njihov glas čuje u Evropi.

Nova grupa nastrojena protiv EU, pod nazivom "Pokret", sa sedištem u Briselu, koju je bivši Trampov strateg izabrao kao platformu, ima za cilj da pomogne nacionalistički nastrojenim istomišljenicima, antiimigraciono orijentisanim grupama širom Evrope.

Benon je ranije britanskoj agenciji rekao da je cilj te grupe da se pojača antievropsko prisustvo u Evropskom parlamentu na izborima u maju iduće godine.

Kurir.rs/Vesti-online

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track