BLAM NOVOG BRITANSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA: U Pekingu je suprugu Kineskinju predstavio kao Japanku
Džeremi Hant i Vang JI, Foto: Reuters

džeremi hant

BLAM NOVOG BRITANSKOG MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA: U Pekingu je suprugu Kineskinju predstavio kao Japanku

Planeta -

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant stigao je danas u Peking, a pri susretu s kineskim kolegom je izazvao smeh kada je svoju ženu, Kineskinju, predstavio kao "Japanku".

"Moja žena je Japanka", rekao je Hant prilikom susreta s šefom kineske diplomatije Vang Jiem. Hant, koji je početkom jula zamenio na funkciji Borisa Džonsona, brzo se ispravio.

"Moja žena je Kineskinja - kakva strašna greška", rekao je i izazvao smeh domaćina. Kina i Japan imaju u najmanju ruku komplikovane odnose, a Peking često zamera svom susedu da nedovoljno priznaje zločine okupatorske japanske vojske u Kini u Drugom svetskom ratu.

Dok se Velika Britanija priprema da napusti Evropsku uniju, Hant je odabrao Kinu kao prvu stanicu svoje prve turneje po inostranstvu, u nadi da će ojačati trgovinske veze dve zemlje. Posle Pekinga će posetiti Pariz i Beč.

"Moj odnos s Kinom ide daleko. Moja žena je Kineskinja i moja deca su delimično Kinezi. (...) Moja velika nada je da ćemo uspeti da produbimo prijateljstvo Kine i Velike Britanije, što naravno podrazumeva i bavljenje temama o kojima imamo različite stavove", rekao je Hant, i dodao da u Kini, koju je prvi put posetio s 19 godina, ima jake porodične veze.

Hant i Vang će, kako se očekuje, pored ostalog razgovarati i o Severnoj Koreji i klimatskim promenama a kasnije će održati konferenciju.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track