TRAMP OPTUŽIO MILERA ZA SUKOB INTERESA: Imamo vrlo loš poslovni odnos, treba mu zabraniti da vodi istragu!
Foto: EPA, Reuters

TVITER OPTUŽBE

TRAMP OPTUŽIO MILERA ZA SUKOB INTERESA: Imamo vrlo loš poslovni odnos, treba mu zabraniti da vodi istragu!

Planeta -

VAŠINGTON - Predsednik SAD Donald Tramp optužio je specijalnog tužioca Roberta Milera za "sukob interesa" zbog čega bi mu, prema Trampu, trebalo zabraniti da vodi istragu o navodnom ruskom mešanju u izbore 2016.

U nizu tvitova u kojima je napadao Milerov kredibilitet, Tramp je juče objavio da je tokom godina imao "veoma loš i konfliktan poslovni odnos" sa specijalnim tužiocem.

Predsednik SAD je i ranije navodio da u Milerovom slučaju postoji sukob interesa ali je prvi put te optužbe precizirao.

"Da li će Robert Miler jednog dana otkriti sukob interesa s predsednikom Trampom, budući da smo imali veoma loš i konfliktan poslovni odnos, da sam odbio da ga postavim za šefa FBI (dan pre nego što je postavljen za specijalnog tužioca) i da mu je Komi blizak prijatelj", naveo je Tramp u jednom od tvitova.

foto: FOTO AP

Džejms Komi

Džejmsa Komija je Tramp smenio s mesta šefa FBI u maju 2017, i on je od tada veoma kritičan prema predsedniku SAD. Njujork tajms je u januaru pisao da je Tramp želeo da otpusti i Milera, u junu 2017, ali je odustao nakon što je pravni savetnik Bele kuće Don Mekgan zapretio da će podneti ostavku ako Tramp to učini. Taj list je tada pisao da je Tramp naveo tri slučaja sukoba interesa koji se tiču Milera i koji ga diskvalifikuju iz istrage o navodnom ruskom mešanju.

Radi se, najpre, o sporu oko plaćanja u Trampovom Nacionalnom golf klubu, zatim o Milerovom radu za pravni tim koji je zastupao Trampovog zeta Džareda Kušnera i najzad o sastanku s Trampom na kom je razgovarano o Milerovoj kandidaturi za šefa FBI uoči imenovanja za specijalnog tužioca.

foto: AP

Robert Miler

Na funkciji specijalnog tužioca Miler treba da utvrdi da li su se ruski zvaničnici mešali u predsedničku kampanju 2016, da li je bilo saradnje ljudi iz Trampove kampanje s ruskim zvaničnicima i da li je Tramp kriv za ometanje pravde.

Tramp negira saradnju i ometanje pravde u tom slučaju, a istragu često naziva "lovom na veštice". Ruske vlasti takođe negiraju da su se mešale u kampanju.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track