2.000 TONA VREDNIH 460 MILIJARDI DOLARA: Ruske zlatne rezerve bliže se rekordu iz 1941.
Foto: Profimedia

VIŠE ZLATA, VEĆA NEZAVISNOST

2.000 TONA VREDNIH 460 MILIJARDI DOLARA: Ruske zlatne rezerve bliže se rekordu iz 1941.

Planeta -

MOSKVA - Sa 2.000 tona zlata u deviznim rezervama, ruske zlatne zalihe se približavaju sovjetskom rekordu od 2.800 tona, zabeleženom 1941. godine.

Finansijski analitičari kažu da Moskva teži finansijskoj nezavisnosti i da želi da se otrgne od hegemonije američkog dolara.

"Neke zemlje u svetu žele da što manje zavise od politike SAD-a i potiskuju dolar u trgovini i američke dužničke hartije u rezervama. Ruske kupovine zlata su rasle tokom predsedničke trke u SAD i nisu prestale ni posle pobede Donalda Trampa, mada se on činio kao poželjniji kandidat za Kremlj", izjavio je generalni direktor investicionog fonda ICBF, Anton Mahnovskij, za Rašu tudej.

On smatra da će Rusija nastaviti da povećava svoje zlatne rezerve.

Tokom poslednje decenije, udeo zlata u ruskim deviznim rezervama je porastao deset puta. Rusija je takođe smanjila udeo američkih državnih obveznica koje drži sa 96,1 milijarde dolara u martu na samo 14,9 milijardi dolara u maju.

foto: Printscreen YouTube/ICBF

Anton Mahnovskij: Moskva teži finansijskoj nezavisnosti

Ruske zlatne rezerve sada vrede 460 milijardi dolara, a centralna banka ima za cilj da poveća tu cifru na 500 milijardi dolara.

Analitičar Vladimir Rojankovski iz Međunarodnog finansijskog centra u Moskvi upozorio je prošle nedelje rusku centralnu banku da ne bi trebalo previše da zavisi od zlata.

"U slučaju globalnog pada interesovanja velikih suverenih investitora za američke državne hartije od vrednosti, očekujem da će se povećati spekulativna aktivnost prema plemenitim metalima kako bi se veštački smanjila njihova tržišna vrednsot", rekao je Rojanovski.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track