SILOVANJE 30 DEVOJČICA VLAST NIJE MOGLA DA IGNORIŠE: U indijske domove za nezbrinutu decu se uvode POSEBNE MERE (VIDEO)
Foto: AP

konačno

SILOVANJE 30 DEVOJČICA VLAST NIJE MOGLA DA IGNORIŠE: U indijske domove za nezbrinutu decu se uvode POSEBNE MERE (VIDEO)

Planeta -

Indija će u domove za nezbrinutu decu uvesti telefone i postere s telefonskim brojevima koje mogu pozvati u slučaju da im je potrebna pomoć, a vlasti su tu odluku donele nakon što je u jednom takvom domu silovano više od 30 devojčica, saopštila je ministarka za žene i decu Maneka Gandi.

Ona je na Tviteru navela da duboko žali zbog toga što je osoblje državnog doma u istočnoj državi Bihar silovalo 34 devojčice - slučaja koji je izazvao gnev širom zemlje otkako je otkriven prošlog meseca.

Međutim, Ananat Kumar Astana, pravnik koji se bavi dečjim pravima i koji savetuje domove o poštovanju zakona, kaže da telefoni i telefonske linije za pomoć - nisu rešenje, prenosi Rojters.

"Nije dovoljno dati deci postere i telefone, jer ta deca žive u instituciji i znaju da će, ako se požale, ljudi u toj instituciji za to saznati", rekao je on.

Astana ukazuje da su institucije za brigu o deci u osnovi "zatvorski objekti gde su deca pod ključem i nemaju slobodnu volju niti dovoljnu zaštitu".

Seksualno i fizičko zlostavljanje su česta pojava u indijskim domovima za nezbrinutu decu, gde često decu smeštaju roditelji koji su previše siromašni da bi ih hranili, oblačili ili im obezbedili krov nad glavom, navode borci za dečija prava.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track