KINEZI SLUČAJNO OBJAVILI FOTKU NOVOG NOSAČA: Ovo je dokaz da postaju najmoćnija vojna sila na svetu!
Foto: Youtube/Printscreen

SLUČAJNOST ILI NE?

KINEZI SLUČAJNO OBJAVILI FOTKU NOVOG NOSAČA: Ovo je dokaz da postaju najmoćnija vojna sila na svetu!

Planeta -

Kineska mornarica imaće sedam nosača aviona, umesto četiri, do 2025. godine. Tip 001A, prvi nosač aviona proizveden u Kini, već je prošao prve testove na moru.

U međuvremenu, iz kineskog brodogradilišta koje proizvodi trećeg nosača aviona, “Tip 002”, “procurila” je fotografija tog modela.

Fotografija je brzo nestala sa interneta, ali su se odmah pokrenule priče o mornaričkim ambicijama i planovima Kine.

Slika je otkrila budući “Tip 002” sa velikom palubom, ugaonom pistom za sletanje, tri elektromagnetna lansirna katapult sistema, a sve to predstavlja tehnološki skok u odnosu na supernosače aviona koje ima američka mornarica. Smatra se da će ovaj brod imati 70.000 tona i da će biti izgrađen do 2021.

Odlike novog super nosača biće mnogo naprednije od “Tipa 001A”, koji ima ugrađenu odskočnu pistu za staromodna kratka poletanja, ali i sistem koji ograničava brzinu lansiranja i veličinu oružja koje nose borbeni avioni.

Zahvaljujući “Tipu 002”, kineska armija će moći da prenese veći broj različitih letelica i da ih brže razmesti. Ako kineski super nosač bude radio kako je planirano, to bi njihovu vojsku načinilo jednom od najmoćnijih u svetu.

A to je izgleda samo početak. Kina ima velike ambicije za svoju mornaricu, te čak gradi svoj četvrti nosač aviona, koji će biti nuklearno osposobljen i možda odgovarati specifikacijama nosača klase Nimic, kojima američka mornarica operiše već pola veka.

Kurir.rs/News.com.au Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track