Najnovije vesti

POMPEO UPOZORIO ČAVUŠOGLUA: Ističe vreme da oslobodite sveštenika, veoma smo ozbiljni!
Foto: EPA

AMERIKA PRITISKA TURSKU

POMPEO UPOZORIO ČAVUŠOGLUA: Ističe vreme da oslobodite sveštenika, veoma smo ozbiljni!

Planeta

SINGAPUR - Američki državni sekretar Majk Pompeo ponovo je danas zatražio da Turska oslobodi američkog sveštenika čije je zatvaranje znatno zateglo odnose Vašingtona i Ankare, dve NATO saveznice.

Pred današnji susret sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom na marginama ministarskog sastanka Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru, Pompeo je rekao da će tražiti i oslobadjanje nekoliko radnika američke diplomatske misije u Turskoj.

Zbog slučaja sveštenika Endrua Bransona, SAD su u sredu uvele sankcije turskom ministru pravde i unutrašnjih poslova, a Pompeo je pred susret s Čavušogluom rekao da će taj slučaj biti jedna od najvažnijih tema razgovora.

Naveo je da uvođenje sankcija turskim ministrima pokazuje koliko administracija predsednika SAD Donalda Trampa ozbiljno pristupa Bransonovom slučaju.

"Turska je upozorena da vreme ističe, vreme je da se sveštenik Endru Branson vrati u SAD i ja se nadam da će oni shvatiti da smo mi veoma ozbiljni. Branson treba da dodje kući, kao i svi Amerikanci koje je turska vlada zatvorila", kazao je šef američke diplomatije novinarima tokom leta iz Kuala Lumpura za Singapur.

Čavušoglu je posle sastanka s Pompeom rekao turskim novinarima da su imali "krajnje konstruktivan" razgovor i da će nastaviti da rade na rešavanju postojećih sporova.

"Ponovili smo im da ništa ne može biti postignuto pretećom retorikom i sankcijama i verujemo da je to dobro shvaćeno", naveo je šef turske diplomatije.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...