EVROPA GORI: U Portugaliji 45 stepeni, ali tek za vikend dolazi ono najgore (VIDEO)
Foto: EPA

vreli talas iz afrike

EVROPA GORI: U Portugaliji 45 stepeni, ali tek za vikend dolazi ono najgore (VIDEO)

Planeta -

Portugalska meteorološka služba (IPMA) saopštila je danas da su u osam mesta u centralnom, južnom i istočnom delu Portugalije zabeležene rekordne temperature.

IPMA je navela da je najviša temperatura od 45,2 stepena izmerena u blizini grada Abrantiš, 150 kilometara severoistočno od Lisabona. Očekuje se da će temperature u toj zemlji nastaviti da rastu i da će u pojedinim mestima u subotu biti i 47 stepeni.

Najviša temperatura u Portugaliji izmerena je 2003. godine i iznosila je 47,4 stepena.

Meteorolozi su rekli da je vreli afrički vazduh doneo neuobičajeno visoke temperature u Evropu.

Očekuje se da će tokom vikenda baš u Portugaliji biti oboren rekord najviše temperature izmerene u Evropi koji datira iz 1977. godine, kada je u Atini izmereno 48 stepeni.

foto: EPA

U Portugaliji je već oglašena uzbuna. Sve službe su u stanju pripravnosti, a stanovnicima se savetuje da ne izlaze iz svojih kuća u vreme najvećih vrućina.

foto: EPA

Na Pirinejskom poluostrvu danas se očekuju najviše dnevne temperature između 44 i 46 stepena. Najtoplije će biti u Andaluziji.

Subota će najverovatnije biti najtopliji dan na Pirinejskom poluostrvu, pogotovo na jugu Portugalije i na jugozapadu Španije. Očekuje se da će se najviše dnevne temperature kretati i više od 48 stepeni.

Toplotni talas koji je zahvatio Evropu doneo je temperature zbog kojih su vlasti u Portugaliji, Italiji, Španiji i Francuskoj izdale upozorenja građanima tih zemalja.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track