ANGELINA NASLEDNICA  ZAVADILA NACIJU: Traži obavezni vojni rok, opozicija odmah ustala protiv
Foto: Fonet/AP

VOJNE AMBICIJE

ANGELINA NASLEDNICA ZAVADILA NACIJU: Traži obavezni vojni rok, opozicija odmah ustala protiv

Planeta -

BERLIN - U Nemačkoj je u toku burna diskusija o ponovnom uvođenju vojnog roka, to jest "službe za Nemačku", a nju je podstakla generalni sekretar vladajuće CDU Anegret Kramp-Karenbauer.

Njena ideja je da građani, kada napune 18 godina, 12 meseci služe vojni rok ili u uniformi ili u društvenim institucijama.

foto: EPA

Gutenberg: Građani moraju da znaju koliko to košta

Pre osam godina je tadašnji ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg ukinuo vojnu obavezu u Nemačkoj. On kaže da se građanima moraju jasno predočiti ne samo troškovi obaveznog služenja vojnog roka, nego i ustavno-pravna situaciju, jer uvođenje obavezne službe nije predviđeno Ustavom.

foto: Reuters

Podrška ideji "Služba za Nemačku" došla je iz redova koalicionog partnera CSU, pošto je premijer pokrajine Saksonije Mihael Krečmer ocenio da bi takva služba mogla doprineti boljem savladavaju izazova u socijalnoj oblasti, ali i odbrani zemlje. Predložio je i održavanje referenduma o ovoj inicijativi.

Na drugoj strani, SPD i FPD odbijaju ovaj predlog smatrajući da to ne bi imalo smisla i donelo bi samo dodatne troškove, ali istovremeno smatraju da treba ojačati dobrovoljnu službu.

foto: Reuters

Aktuelna ministarka odbrane Ursula fon der Lejen (CDU) za sada nije želela da se izjašnjava o novoj inicijativi.

Vojna obaveza u Nemačoj ukinuta je jula 2011.godine, a do tada su građani imali mogućnost da biraju da li će zemlji služiti u uniformi ili u civilu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track