Najnovije vesti

UPLAŠILI SE TRAMPA: Dajmler odustao od poslovanja u Iranu
Foto: Wikipedia

NEMCI POSLUŠALI

UPLAŠILI SE TRAMPA: Dajmler odustao od poslovanja u Iranu

Planeta

ŠTUTGART - Nemačka automobilska kompanija Dajmler odustala je od planiranog širenja poslovanja u Iranu, nakon obnavljanja američkih sankcija Teheranu i pretnji predsednika SAD Donalda Trampa da će kazniti kompanije koje posluju u toj zemlji.

Dajmler je do daljeg suspendovao svoje "ograničene" aktivnosti u Iranu jer su trgovinska ograničenja danas stupila na snagu, navodi se u saopštenju proizvođača "Mercedes-Benca", a prenosi Blumberg.

Dajmler je 2016. godine požurio da ponovo uspostavi odnose sa Iranom, potpisujući preliminarne ugovore sa najvećom iranskom automobilskom kompanijom "Iran Kodro" o prodaji i proizvodnji kamiona.

Otkako su Teheranu 2016. godine ublažene sankcije, Iran je isplivao kao atraktivna destinacija za ostvarivanje poslovnog rasta, a iranska trgovina sa Evropom je premašila 10 milijardi dolara.

Međutim, sada, kada su SAD izašle iz nuklearnog sporazum sa Iranom i obnovile sankcije, kompanije su počele postepeno povlačenje, te se tako prošlog meseca francuski Reno pridružio PSA grupi i najavio svoj odlazak.

"Nastavićemo da pomno pratimo političku situaciju, naročito u vezi sa budućnošću nuklearnog sporazuma", poručuju iz Dajmlera.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Wikipedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...