PEKING UPOZORAVA AMERIČKOG GIGANTA: Nek podele dobit s kineskim narodom, inače...
Foto: EPA/Roman Pilipey

državni mediji preneli

PEKING UPOZORAVA AMERIČKOG GIGANTA: Nek podele dobit s kineskim narodom, inače...

Planeta -

Američka kompanija Epl je imala koristi od jeftine radne snage i snažnog dobavljačkog lanca u Kini, zbog čega bi trebalo da veći deo svog profita podeli sa kineskim narodom ili će se suočiti s "besom i nacionalističkim raspoloženjem" usled aktuenog trgovinskog rata, upozoravaju kineski državni mediji.

U članku se navodi da je Epl u Kini ostvario 9,6 milijardi dolara prihoda u kvartalu zaključno sa junom, što je američkom gigantu pomoglo da nedavno dostigne tržišnu vrednost od neverovatnih 1.000 milijardi dolara.

Epl i druge američke kompanije mogli bi da postanu kineski "pregovarački aduti" u trgovinskom ratu između SAD i Kine, ocenjuje se u tom članku.

"Ukoliko nedavno usvojene protekcionističke mere američkog predsednika Donalda Trampa previše jako pogode kineske kompanije, uspeh (Epla) ostvaren na kineskom tržištu bi mogao da probudi nacionalističko raspoloženje", kaže se.

"Kina je daleko najvažnije inostrano tržište za Epl, što kompaniju čini vrlo ranjivom ukoliko postane meta besa i nacionalističkih osećanja kineskog naroda. Kina ne želi da zatvori vrata Eplu uprkos trgovinskom sukobu, ali ako američka kompanija želi da zarađuje dobre pare u Kini, onda treba i da deli svoje razvojne dividende sa kineskim narodom", dodaje se.

Kina je prošle nedelje saopštila da je spremna da uvede tarife na uvoz američkih proizvoda u vrednosti od 60 milijardi dolara, samo nekoliko dana nakon što je američka administracija najavila da će razmotriti povećanje tarifa sa predloženih 10 odsto na 25 procenata na kineski uvoz vredan 200 milijardi dolara.

Epl je, za sada, izolovan od trgovinskog rata. Tramp je navodno Eplovom izvršnom direktoru Timu Kuku u junu rekao da će ajfoni koji su sastavljeni u Kini biti pošteđeni od poreza.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Roman Pilipey

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track