Najnovije vesti

SAUDIJSKA ARABIJA: Kanada zna šta joj je činiti da ispravi grešku! Nema mesta za posredovanje!
Foto: EPA / Yoan Valat Michael Reynolds

diplomatski rat

SAUDIJSKA ARABIJA: Kanada zna šta joj je činiti da ispravi grešku! Nema mesta za posredovanje!

Planeta

Saudijska Arabija poručila je danas da nema prostora za posredovanje u eskalirajućem diplomatskom sporu sa Kanadom, istakavši da Otava zna šta treba da radi kako bi "ispravila svoju veliku grešku".

"Nema potrebe za posredovanjem. Greška je načinjena i greška bi trebalo da bude ispravljena", rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir na konferenciji za novinare u Rijadu, prenosi Rojters.

Džubeir je dodao da kraljevina i dalje "razmatra dodatne mere" protiv Kanade, ali nije izneo detalje s tim u vezi.

Američki Stejt department apelovao je juče na Kanadu i Saudijsku Arabiju da reše spor koji je izbio nakon što je Otava izrazila zabrinutost zbog zatvaranja aktivista u Saudijskoj Arabiji.

Kako je preneo Rojters, obe strane treba diplomatski da reše spor, a portparolka Stejt departmenta Heder Nojert je poručila: Mi to ne možemo da uradimo umesto njih, one to moraju da reše same.

Izvori agencije u Kanadi naveli su da ta zemlja planira da zatraži pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Britanije kako bi se smanjile tenzije sa Rijadom, nakon što je saopšteno da Saudijska Arabija više neće da kupuje kanadsku pšenicu i ječam.

Saudijska Arabija u međuvremenu je povukla svog ambasadora u Otavi, proterala kanadskog ambasadora i ograničila trgovinske veze zbog toga što je Kanada tražila hitno oslobađanje zatvorenih aktivista za prava žena.

Rijad je tim povodom optužio Otavu za uplitanje u unutrašnje stvari zemlje, a britanska Vlada apelovala na Kanadu i Saudijsku Arabiju da pokažu uzdržanost.

Saudijska Arabija je naredila i da oko 15.000 saudijskih studenata napusti Kanadu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA Yoan Valat, Michael Reynolds

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...