BLUDNI SVEŠTENIK DOBIO SVOJE: Tajlandski monah živeo kao car, pravio kuće i decu gde je stigao, SUD NIJE IMAO MILOSTI (VIDEO)
Foto: AP

kazna 114 godina

BLUDNI SVEŠTENIK DOBIO SVOJE: Tajlandski monah živeo kao car, pravio kuće i decu gde je stigao, SUD NIJE IMAO MILOSTI (VIDEO)

Planeta -

Nekadašnji tajlandski budistički monah Virapol Sukpol, čiji je bahati način života izazvao gnev javnosti, u četvrtak je osuđen na 114 godina zatvora zbog pranja novca, pronevere i privrednog kriminala.

Sukpol se vratio na Tajland u junu 2017. pošto su ga toj zemlji izručile Sjedinjene Države, u koje je ranije pobegao.

Virapol je izbačen iz monaškog reda 2013. kada je na Jujtubu objavljen videosnimak budističkih monaha obrijanih glava u tradicionalnim narandžastim odorama kako sede u kožnm sediptima luksuznog aviona i dodaju jeda drugom skupocjene predmete. U prvom planu je Virapol.

Naknadna istraga tajlandskog odeljenja za specijalne istrage (DSI) otkrila je način života monaha potpuno suprotan od očekivanog. Na deset različitih bankarskih računa pronađeno je najmanje pet miliona evra, a policija je prikupila i dokaze o kupovini 22 Mercedesa.

Virapol je izgradio vilu na jugu Kalifornije i veliku kitnjastu kuću u rodnom gradu Ubon Račathaniju i tu dao da se napraviti velika repliku kipa Bude izlivenu od, kako se sam hvalio, devet tona zlata.

Po podacima DSI-ja, postoje dokazi o njegovim seksualnim vezama s brojnim ženama, od kojih jedna tvrdi da joj je napravio dete kada je imala samo 15 godina, što je tajlandska služba potvrdila DNK testom.

Pošto je sve otkriveno Virapol je pobjegao u Sjedinjene Države, a tajlandskim vlastima su trebale četiri godine da osiguraju njegovo izručenje. Virapol je celo vreme negirao optužbe o prevarama, pranju novca i silovanju.

Sud u Bangkoku proglasio ga je krivim zbog više krivičnih dela i odredio mu zatvorsku kaznu od 114 godina. Ali Virapol će odslužiti samo 20 godina, što je maksimalna kazna za nekoga ko je proglašen krivim po nekoliko tačaka optužnice za isto krivično delo.

Kurir.rs/Dnevnik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track