NEMCI BALKANCE MAME VELIKOM PLATOM: Ali ako prihvate ovaj posao, ČEKA IH HOROR
Foto: Shutterstock

opasno

NEMCI BALKANCE MAME VELIKOM PLATOM: Ali ako prihvate ovaj posao, ČEKA IH HOROR

Planeta -

Najnovija istraživanja pokazala su da negovatelji iz istočne Evrope ne samo da rade pod lošijim uslovima od svojih nemačkih kolega, nego i vrlo često moraju da trpe rasističke i diskriminatorske primedbe i ponašanje pacijenata ili članova njihovih porodica.

Negovatelji starih i nemoćnih osoba nemaju problema s pronalaženjem posla u Nemačkoj. Štaviše, samo u Nemačkoj u narednim decenijama nedostajaće njih 100.000.

Iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine je u Nemačku došao relativno veliki broj negovatelja sa potrebnim kvalifikacijama, čijim radom su poslodavci uglavnom zadovoljni. To zadovoljstvo nije motivisano samo kvalitetom rada, već i izdržljivošću u odnosu na (bolje plaćene) domaće negovatelje.

Tako je sasvim uobičajeno da se na internet portalima za posredovanje radne snage negovatelji iz Srbije reklamiraju tekstovima poput ovog: "Budući da su prosečne plate u Srbiji i čitavoj istočnoj Evropi znatno manje nego u Nemačkoj, pri njihovom zapošljavanju su troškovi bitno manji nego u slučaju 24-satne nege za koju bi bilo zaduženo nemačko osoblje", piše DW.

Ipak, najnovija studija fondacije Hans Bokler pokazala je da negovatelji iz istočne Evrope ne samo što rade pod lošijim uslovima od svojih nemačkih kolega, nego i već vrlo često moraju da trpe rasističke i diskriminirajuće primedbe i ponašanje pacijenata ili članova njihovih porodica.

Kada je reč o uslovima rada, studija je pokazala da takvi negovatelji mnogo češće od nemačkog osoblja rade prekovremeno bez naknade, da češće preuzimaju na sebe i čišćenje prostorija, pa su po završetku radnog vremena daleko više iscrpljeni od nemačkih kolega.

Što se tiče diskriminacije, ona se najvidljivije iskazuje u obliku ksenofobnih komentara, omalovažavanja, pa i fizičkih napada od strane pacijenata ili članova njihovih porodica.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track