NOVI MEKSIČKI PREDSEDNIK ŠOKIRA: Njegovog prethodnika  čuvala Tajna služba, a on je najavio NEVIĐENO OBEZBEĐENJE (VIDEO)
Foto: Reuters

levičar

NOVI MEKSIČKI PREDSEDNIK ŠOKIRA: Njegovog prethodnika čuvala Tajna služba, a on je najavio NEVIĐENO OBEZBEĐENJE (VIDEO)

Planeta -

Novoizabrani meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u četvrtak kako će umesto naoružane tajne službe, koja je štitila njegove prethodnike, imati 20 nenaoružanih žena i muškaraca, uključujući advokate, doktore i inženjere, prenosi Rojters.

Otkako je uverljivo pobijedio na izborima 1. jula, levičarski političar prikazuje se kao predsednik "običnih ljudi" i odriče se tradicionlanih predsedničkih povlastica.

Rojters navodi da je činjenica da Obrador ne želi naoružane telohranitelje izazvala strah javnosti u zemlji koja se bori s političkim nasiljem, bandama, i kartelima.

Tokom predsedničke kampanje u Meksiku bilo je više smrtonosnih napada na političare nego ikada prije, a epidemija nasilja bandi bila je najkrvavija u modernoj meksičkoj istoriji.

U prvoj izjavi samo dan nakon pobjede na izborima, Lopez Obrador je rekao kako će izabrati deset žena i deset muškaraca koji neće bit naoružani. Njih ne smatra telohraniteljima, nego "podrškom".

"Oni će se brinuti o meni. Ove žene i muškarci, i svi Meksikanci će se brinuti o meni. A kada pričam o svim Meksikancima, govorim o vojnicima, jer vojnici su narod", rekao je Lopez Obrador.

"Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će garantovati zaštitu predsedniku'', dodao je on

Lopez Obrador je i bivšem predsedniku Enrikeu Penji Nijetu, koji je pod zaštitom dve hiljade naoružanih čuvara među kojima su bili vojnog osoblje, policija, i civili, rekao da će pre angažovati uzeti puno manji tim za bezbednost,navodi Rojters.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track