AMERIKANCI SNIMILI TAJNE KINESKE OBJEKTE USRED MORA: Kinezi su im 6 puta rekli da odu što pre, a evo šta im je odgovorila mornarica SAD (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

MISTERIOZNE KONSTRUKCIJE

AMERIKANCI SNIMILI TAJNE KINESKE OBJEKTE USRED MORA: Kinezi su im 6 puta rekli da odu što pre, a evo šta im je odgovorila mornarica SAD (VIDEO)

Planeta -

Američki mediji su danas objavili neverovatnu reportažu iz Južnog kineskog mora, gde kineska mornarica gradi veštačka ostrva kao vojne baze, iako susedne države osporavaju kineski suverenitet nad tim vodama.

Nakon što su se ukrcali u avion za nadziranje američke mornarice P8-A Posejdon u Okinavi, CNN-ovi novinari preleteli su iznad voda koje su predmet jednog od najvećih teritorijalnih sporova na svetu.

Posada vojnog aviona tokom leta je dobila čak šest odvojenih upozorenja od kineske vojske, u kojima su im jasno poručili da su na kineskoj teritoriji i kako treba da odu.

"Američko vojno vazduhoplovstvo, ovo je Kina, napustite je odmah i držite se podalje kako biste izbegli bilo kakav nesporazum", rekao je glas.

Svaki put, Posejdon je emitovao isti odgovor: "Ovo je suverena letelica američke mornarice koja sprovodi zakonite vojne aktivnosti van nacionalnog vazdušnog prostora bilo koje obalske države. Pri vršenju ovih dužnosti koje garantuje međunarodno pravo, delujemo s dužnim obzirom prema pravima i dužnostima svih država."

Pilot američke mornarice leteo je kraj četiri ključna ostrva u lancu gde je Kina izgradila četiri utvrđenja: Subi Rif, Fieri Kros Rif, Džonston Rif i Miskif Rif. S prozora, daleko ispod, CNN je dobio jasan pogled na avione i radarske instalacije nad ostrvima pod kineskom kontrolom koji su nekada bili bezopasni pesak i plićak.

foto: Youtube/Printscreen

"Bilo je iznenađujuće videti aerodrome usred okeana", rekao je poručnik Loren Kalen koji je vodio vazdušnu borbenu ekipu na letu mornarice. Uz to, Posejdonovi senzori snimili su čak 86 plovila, uključujući brodove kineske obalske straže, usidrene u ogromnoj laguni na grebenu Subi.

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Indonezija, Malezija i Brunej polažu pravo na sporne delove mora koji obuhvataju 3,6 miliona kvadratnih kilometara, ali Kina ima puno dalekosežnije zahteve od ostalih. Kineski režim, naime, tvrdi da je najveći deo ovog mora deo kineske teritorije "od drevnih vremena".

Pekinških "devet linija", kojima ocrtava teritoriju na koji polaže pravo, proteže se više od hiljadu kilometara od njihove najjužnije pokrajine i obuhvata gotovo čitavo Južno kinesko more, za koje UN procenjuju da kroz njega prolazi jedna trećina globalnih brodskih prolaza. Takođe, veruje se da Južno kinesko more sadrži bogate rezerve nafte i prirodnog gasa.

Kurir.rs/CNN Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track