Najnovije vesti

ASTRONOMI OTKRILI MISTERIOZNI SIGNAL IZ DUBOKOG SVEMIRA: Traje svega nekoliko milisekundi, a evo po čemu se razlikuje od svega ostalog što su dosad uočili
Foto: Profimedia

nepoznatog porekla

ASTRONOMI OTKRILI MISTERIOZNI SIGNAL IZ DUBOKOG SVEMIRA: Traje svega nekoliko milisekundi, a evo po čemu se razlikuje od svega ostalog što su dosad uočili

Planeta

Čudni i misteriozni zvuci putuju svemirom, a takvi "brzi radio-proboji", često samo kao nedokučivi signali, otkriveni su pre nekoliko decenija.

Signali putuju milijardama svetlosnih godina kako bi stigli do naših teleskopa i drugih mašina. Iako ih naši naučnici mogu detektovati, niko od njih zapravo ne zna odakle takvi zvuci dolaze.

I sada je teleskop čiji je zadatak bio nešto sasvim drugo, slučajno nabasao na još jedan od takvih zvukova: FRB 180725A i zabeležio ga kao najniži frekvencijski 'prasak' ikad otkriven.

Iako je njihovo poreklo misterija, naučnici pretpostavljaju kako je taj neobičan prasak mogao dođe od neke zvezde ili delova poput međuzvezdanih oblaka, magline ili regije oko crne rupe. Neki će odmah pomisliti i kako je to još jedan u nizu dokaza o postojanju vanzemaljaca.

Kako bi otkrili misteriju tog zvuka naučnici su upotrebili novi teleskop "Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment" (CHIME). Signal je potrajao samo nekoliko milisekundi i otkriven je na oko 580 MHz. Ovo je bilo veliko otkriće, jer je uobičajeno da se takvi signali detektuju na između 1000 i 1500 MHz.

Da stvar bude još zanimljivija, naučnici su nabasali na još niže frekvencije, ali još nisu objavili svoja otkrića. Ovakvi signali putuju nebom, ali ih je vrlo teško otkriti u stvarnom vremenu jer se teleskopi najčešće fokusiraju na zvezdanu kupolu. Tokom desetak godina otkrili su manje od 40 ovakvih čudnih zvukova, no nadaju se kako će na gotovo dnevnoj bazi uz pomoć teleskopa CHIME otkrivati nove signale.

Još su 2016. godine izveštavali o nizu ponavljanja sličnih zvukova što je izazvalo veliki interes javnosti. Početkom ove godine, naučnici su do tada najbolji primerak otkrili u Australiji uz pomoć teleskopa Parks observatori koji ipak nije toliko snažan da bi mogao da otkrije više od pet ili šest signala godišnje.

CHIME posmatra 200 kvadratnih stepeni u isto vreme, što je daleko više od većine teleskopa. "CHIME je osetljiv i omogućava pregled velike površine što ga čini savršenim u potrazi za takvim signalima", napisala je Emili Petrof, astrofizičarka sa Holandskog instituta za radio astronomiju. No isto tako, dodala je, teleskop 'vidi' manje od jedan posto neba.

Svako novo otkriće novi je trag u neobjašnjivoj misteriji porekla ovakvih zvukova, a ovaj teleskop, čini se, pomoći će naučnicima na putu otkrivanja šta se to tamo gore, daleko od nas događa.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...