SILOVAO I BRUTALNO UBIO DEVOJČICU OD 7 GODINA: Sada je nad njim izvršena SMRTNA KAZNA, a evo koje su bile njegove POSLEDNJE REČI (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/WBIR

dobio zasluženo

SILOVAO I BRUTALNO UBIO DEVOJČICU OD 7 GODINA: Sada je nad njim izvršena SMRTNA KAZNA, a evo koje su bile njegove POSLEDNJE REČI (VIDEO)

Planeta -

Bili Rej Ajrik je 1985. godine osuđen zbog silovanja i ubistva sedmogodišnje devojčice Paule Dajer koju je čuvao, a pred izvršenje smrtne kazne u četvrtak u Tenesiju, izgovorio je poslednje reči: "Samo želim da kažem da mi je stvarno žao".

Oni koji su prisustvovali pogubljenju, prvom takvom pogubljenju u skoro deset godina, rekli su da je izjavio kajanje zbog onoga što je učinio.

Roletne između sobe za pogubljenje i prostora u kojem su bili svedoci podigle u 7:26 sati, a samo minut kasnije, Ajrika su pitali da li želi da kaže neke poslednje reči pre smrtonosne injekcije. Prvo je rekao da ne želi, ali se onda predomislio. Zatim je poslao poslednju poruku u kojoj je rekao da mu je stvarno žao zbog svega.

Minut kasnije, zatvorio je oči, a čulo se glasno i teško disanje. U 7:34 se čulo kašljanje, prigušeni i duboki udisaji. Lekar je tada počeo da ga doziva po imenu, da bi ga potom pregledao i protresao mu ramena, ali nije bilo nikakve reakcije. Dva minuta posle toga, nisu se više čuli nikakvi zvuci, a Ajrikovo lice poprimilo je ljubičastu boju. Proglašen je mrtvim u 7:48 sati.

Ovo je prva smrtna kazna koja je izvršena u Tenesiju od 2009. godine.

Od poslednje smrtne kazne u toj američkoj saveznoj državi, ona se suočavala sa brojnim pravnim izazovima i poteškoćama sa osiguranjem lekova za smaknuće Vrhovni sud je u ponedeljak odbio Ajrikovu molbu za otkazivanje egzekucije, uz obrazloženje da neće uspeti tužba zatvorenika koji osporavaju lekove koji se koriste za izvršenje kazne.

Ajrikov poslednji obrok pre pogubljenja bio je hamburger i prženi kolutići luka.

Uz to je pio Pepsi kolu. Osuđenici na smrt imaju pravo na poslednji obrok u vrednosti od 20 dolara.

59-godišnji Ajrik ovog meseca je preseljen u sobu u kojoj se posebno čuvaju osuđenici na smrt, a uz to je imao posebna ograničenja kada su u pitanju posete.

On je prvobitno trebalo da bude pogubljen u junu 1987. godine, ali njegovi advokati su podnosili mnoge žalbe. Pozivali su se na njegovu neuračunljivost, a navodili su i da je korišćenje električne stolice protivustavno.

U julu ove godine njegov advokat je zatražio da se pogubljenje odloži zbog protokola sa smrtonosnom injekcijom. Država Tenesi je prvi put koristila kombinaciju sredstva za smirenje, sredstva za opuštanje mišića i naposletku sredstva koje zaustavlja rad srca. Bilo je pitanje da li je ta kombinacija dobra kada je reč o zaustavljanju bola, ali nije dokazano da korišćenje ove kombinacije sredstava u smrtonosnoj injekciji izaziva mučenje osuđenika.

Majka ubijene devojčice Paule, Keti Džefers, istakla je da nema saosećanja za Ajrika.

"Zbog onoga šta joj je učinio, sada se nalazi ovde. Dosta mi je slušanja o njegovom bolu i patnjama. Šta je sa bolom i patnjom moje ćerke? Imala je samo sedam godina kad je silovana i zadavljena. Žao mi je, ali nemam nimalo saosećanja za njegov bol. Uopšte ne saosećam sa njim. Neka mi Bog oprosti", rekla je ona.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Printscreen Youtube/WBIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja