Izglasano poverenje Samarasovoj vladi

Grčka

Izglasano poverenje Samarasovoj vladi

Planeta -
Više od polovine od 300 poslanika glasalo je za Samarasovu deklaraciju o privatizaciji i podsticanju privrede

ATINA - Tročlana koaliciona vlada premijera Antonisa Samarasa dobila je noćas podršku grčke Skupštine, čime je prekinut period nesigurnosti koji je doveo do organizacije izbora dva puta u manje od dva meseca.

Više od polovine od 300 poslanika glasalo je za Samarasovu deklaraciju o privatizaciji i podsticanju privrede. Glasanje u grčkom parlamentu održano je samo nekoliko sati pre sastanka ministara finansija zone evra u Briselu gde je Grčka i dalje na dnevnom redu.

Samarasova desna partija Nova Demokratija pobedila je na izborima 17. juna, ali nije osvojila većinu pa je formirana koaliciona vlada sa socijalistima Pasoka, i malom Demokratskom levicom Dimar. Koalicija može da računa ukupno na 179 mesta u parlamentu.

"Treba ostati u evro zoni, tako je odlučio grčki narod", rekao je premijer uoči glasanja.Samaras je rekao da pored različite političke prošlosti tri koaliciona partnera imaju zajednički cilj, a to je da održe zemlju u evrozoni i da je izvuku iz najdublje i najduže recesije, koja je sada u petoj godini. Grčka privreda će prema predviđanjima pasti za 6,7 odsto ove godine, što je daleko više od zvanične procene koja barata cifrom od 4,5 odsto.

Samaras se obavezao da će nastaviti reforme koje su sadržane u drugom planu pomoći zemlji, i koje su zahtevali kreditori Grčke Evropska unija i Međunarodni monetarni fond. Taj paket pomoći i reforme koje uz njega idu usvojeni su u parlamentu u februaru ali je njihovo sprovođenje prekinuto na više meseci zbog izborne kampanje.

Samaras je posebno govorio o ponovnom pokretanju velikih programa privatizacije državnih preduzeća i obećao da će pokušati kreditore da ubedi da produže period "fiskalnog prilagođavanja" Grčke za dodatne dve tri godine, mada zna da to neće biti lako.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track