VEČERAS SPEKTAKL NA NEBU: Kiša meteora osvetliće čitavu planetu, obavezno zamislite želju! (VIDEO)
Foto: EPA

čudesno

VEČERAS SPEKTAKL NA NEBU: Kiša meteora osvetliće čitavu planetu, obavezno zamislite želju! (VIDEO)

Planeta -

Svake godine sredinom avgusta pada kiša meteora, a taj prirodni fenomen ponovo će se dogoditi u noći između nedelje i ponedeljka.

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo "vatreniji" i svetliji od tipičnih.

Ove godine očekuje se pravi spektakl na nebu, s obzirom na to da će u vreme ove meteorske kiše mesec biti mlad, pa neće biti nikakvog drugog osvetljenja na nebu.

Kako kažu iz NASA, svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl. Sitni komadi komete sudaraju se sa našom atmosferom i tako prave "vatrene kugle".

Ovaj spektakl počeo je 14. jula i traje do 24. avgusta, a dostiže svoj vrhunac u periodu od 16 časova 12. avgusta, do 4 sata 13. avgusta.

NASA navodi da, ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, meteori se mogu pojaviti bilo gde na nebu. Takođe, u zavisnosti od toga kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije.

Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, videćete manje meteora, ali oni će imati duže "repove". Prema Američkoj meteorskoj zajednici, najbolje je da ovaj fenomen pratite u ponedeljak ujutru oko 4 sata.

Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, navodi Biznis insajder. Perseidi su, inače, nazvani po sazvežđu Persej, odakle se i pojavljuju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track