PROTEST ZBOG RASIZMA: U Virdžiniji se na godišnjicu krvavog pira desničara okupilo desetine demonstranata! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

NE ZABORAVLJAJU

PROTEST ZBOG RASIZMA: U Virdžiniji se na godišnjicu krvavog pira desničara okupilo desetine demonstranata! (VIDEO)

Planeta -

Više od 100 američkih građana okupilo se danas na demonstracijama protiv rasizma u centru Šarlotsvila, obeležavajući godišnjicu nasilnog skupa belih suprematista u tom gradu i demonstrirajući protiv znatno većeg prisustva policije ove godine.

Posle skupa u gradskom parku, grupa se uputila ka centru Šarlotsvila, u saveznoj državi Virdžiniji, skandirajući protiv policajaca koji su ih pratili "panduri i (krajnje desni) Kju-Kluk-Klan idu ruku pod ruku".

Na ulicama Šarlotsvila je 12. avgusta 2017. održan skup belih suprematista, pristalica nadmoći bele rase, koji su se sukobili s učesnicima kontramitinga. Učesnica kontraprotesta, 32-godišnja Heder Hejer poginula je kada je automobil uleteo medju gradjane koji su demonstrirali protiv skupa ekstremnih desničara.

Policijski zvaničnici su tada bili izloženi oštrim kritikama posle jer su, prema kritičarima, pasivno reagovali na nasilje učesnika skupa "Ujedinimo desnicu" (Unite the right). "Da li ćete nas zaštititi", uzvikivali su danas demonstranti u Šarlotsvilu.

Organizator prošlogodišnjeg okupljanja "Ujedinimo desnicu" Džejson Kesler prijavio je za danas u Vašingtonu, blizu Bele kuće, "skup za ljudska prava belaca", na kojem očekuje od 100 do 400 ljudi. Međutim, neke od vodećih ličnosti pokreta belih nacionalista naveli su da neće doći ili su pozvali pristalice da ne dolaze.

Policija je odobrila i kontraskupove protivnika ekstremnih desničara u Vašingtonu i biće prisutna u velikom broju.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja