ISPRAVKA - Rotšild nije uopšte spominjao Trampa, loše preveden tekst uneo zabunu i teorije zavere
Foto: Profimedia, Reuters

BANKARSKI BOG

ISPRAVKA - Rotšild nije uopšte spominjao Trampa, loše preveden tekst uneo zabunu i teorije zavere

Planeta -

Iako su brojni portali preneli članak sa Dnevno.hr u kome, navodno, Džejkob Rotšild komentariše Donald Trampa i novi svetski poredak, u pitanju je vest prepuna iskrivljenih činjenica, koje su prenesene bez provera.

Kako je navedeno, Džejkob Rotšild, predsednik investicijskog fonda “RIT Capital Investment”, u uvodnom obraćanju polugodišnjeg izveštaja investitorima i deoničarima predstavio je stanje fonda osvrćući se na geopolitička dešavanja koja utiču na poslovanje fonda i generalno na finansijski sektor.

Tako je nastao članak objavljen na portalu “Investment Trust Insider” pod naslovom “Global disunity puts economic order at risk, says Rothschild” (Globalna razjedinjenost stavlja pod rizik ekonomski poredak, kaže Rothschild). Portal “Dnevno.hr se prvi (i jedini) pozabavio ovom temom na domaćem govornom području.

Iako u izveštaju Tramp nigde nije spomenut, kao ni citat “Ovo nismo planirali” i jedno i drugo se našlo u naslovu teksta, a članak je prepun pogrešnih prevoda i teorija zavere. U tekstu se pominje i Henri Kisindžer kojeg nema u članku portala “Russia Today”, a na koji se “Dnevno.hr” poziva.

Navedeno je: "Posebno mu smetaju trgovinski rat u kojem trenutno bitku vode američki predsednik Donald Tramp i Kina, kao i velika kriza u evrozoni nakon Bregzita i sve većeg jačanja nacionalnih političkih opcija. Njegov najbolji prijatelj Henri Kisindžer verovatno deli slične stavove, pa se sumnja da mu je upravo on suflirao ovu kratku objavu".

Da li zaista Rotšildu smeta trgovinski rat SAD-a i Kine, nije rekao u svom obraćanju.

U nastavku članka primetan je loš prevod originalnog teksta.

Primera radi, navedeno je da Rotšilda "najviše boli istorijski pad vlastitog biznisa. Za vreme Trampove administracije, njegov "RIT Kapital investment" pao je za rekordnih 47 odsto na tržištu deonica" što nije istina.

U izveštaju se kaže da je “RIT Capital”, tokom šest, za tržište, nestabilnih meseci nastavio sa opreznim pristupom, te je javno na berzama trgovano u proseku sa 47 odsto deonica. Ostatak portfolija deonica je raspoređeno između privatnih investicija kojima se ne trguje na berzi, zatim valuta i fondova sa apsolutnim povratom. Dakle nije reč o rekordnom gubitku, već je u članku na “Russia Today” objavljeno kako “RIT Capital” nikada nije trgovao sa manje deonica, što je nestalo u prevodu.

Da "RIT Capital" nije poslovao sa gubitkom vidi se i iz finansijskih izveštaja.

Zaključak koji “Dnevno.hr” tvrdi da je Rotšild dao, zapravo je loše prevedeni zaključak iz članka sa “Russia Today”, koji takođe nije tačno predstavljen.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja