NORVEŠKI MINISTAR PODNEO OSTAVKU JER JE OTIŠAO NA LETOVANJE, A NIJE JAVIO VLADI: Otputovao na odmor u Iran s novom devojkom i još uradio OVO!
Foto: EPA/Audun Braastad

priznao grešku

NORVEŠKI MINISTAR PODNEO OSTAVKU JER JE OTIŠAO NA LETOVANJE, A NIJE JAVIO VLADI: Otputovao na odmor u Iran s novom devojkom i još uradio OVO!

Planeta -

Norveški ministar za ribarstvo Per Sandberg, lider desničarke Partije napretka, koja se protivi imigraciji i deo je vladajuće koalicije, podneo je ostavku posle kršenja protokola o bezbednosti kada je s bivšom Mis Irana otputovao na godišnji odmor u tu zemlju.

On je priznao da je u julu bio u Iranu sa novom devojkom Bahare Letnes (28), a da o tome prethodno nije obavestio kancelariju premijera.

Pedesetosmogodišnji Sandberg takođe je priznao da je sa sobom poneo službeni telefon. Norveška obaveštajna agencija redovno stavlja Iran na listu država koje, pored Kine i Rusije, najverovatnije sprovode špijunažu.

"Per je sam tražio da bude smenjen i mislim da je to ispravna odluka. Nije pokazao neophodno trezveno razmišljanje kada je reč o bezbednosnim pitanjima", istakla je premijerka Erna Solberg (Konzervativna partija).

Slučaj je privukao veliku pažnju medija u Norveškoj i naišao na kritiku u redovima opozicije, ali i među članovima premijerkine partije, koja formira koaliciju sa konzervativcima i liberalima.

Bahare Letnes je čak tri puta odbijen zahtev za dobijanje azila u Norveškoj, posle čega je proterana, ali je na kraju ipak dobila dozvolu boravka zbog toga što bi joj u Iranu pretila opasnost od prisile na brak.

Partija napretka zagovara strogu imigracionu politiku i zahteva da odbijeni tražioci azila pod hitno budu izbačeni iz zemlje. Osim toga, oštro kritikuje strance koji se vraćaju u rodnu zemlju posle dobijanja azila u Norveškoj.

Sandberg se ranije javno izvinio u nastojanju da suzbije kritike, ali je posle svakodnevnog objavljivanja novih detalja odlučio da podnese ostavku. Pored ostalog, ispostavilo se da je prekršio pravila bezbednosti u maju kada je poneo službeni telefon u Kinu.

Norveške obaveštajne službe otvorile su istragu o Bahare Letnes, koja poriče bilo kakve veze s iranskim režimom.

Sandberga će na položaju ministra za riibarstvo zameniti Harald Tom Nesvik, takođe iz Partije napretka. Sandberg je podneo ostavku i na položaj potpredsednika partije.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: EPA/Audun Braastad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja