KINESKI PROJEKTIL ISTOPIO AMERIČKU PREDNOST: Vašington u problemu posle uspešnog testiranja na TAJNOJ LOKACIJI (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

oružje

KINESKI PROJEKTIL ISTOPIO AMERIČKU PREDNOST: Vašington u problemu posle uspešnog testiranja na TAJNOJ LOKACIJI (VIDEO)

Planeta -

Kina je uspešno testirala hipersoničnu letelicu početkom meseca, koja bi jednog dana mogla da bude sposobna da ispali nuklearne projektile šest puta brže od zvuka.

Letelica nazvana "Zvezdano nebo 2" (Starry Sky) je preletela preko neba brzinom od neverovatnih 7.344 kilometara na sat i brzo menjala smer usred leta, preneli su kineski mediji. To bi joj omogućilo da nesmetano proleti pravo pored postojećih sistema protivvazdušne odbrane.

Video testiranaja koje je sprovedeno na nepoznatoj lokaciji na severu Kine pokazuje kako je letelica lansirana u svemir pomoću višefazne rakete. Zatim se letelica odvojila od lansera i nastavila da leti pomoću svog napajanja brzinom oko 5,5 maha (pet i po puta brže od zvuka) tokom 400 sekundi.

Letelica je zatim izvela nekoliko manevara na visini od oko 29 kilometara pre nego što se spustila u označenu zonu. Mediji su preneli da se radi o izuzetnom uspehu.

"Zvezdano nebo 2" je razvijena na Kineskoj akademiji vazdušno-kosmičkog prostora i aerodinamike u Pekingu i primer je "vejvrajdera", odnosno uzane letelice koja lebdi duž talasa pritiska koji nastaju njenim supersoničnim podizanjem i na neki način "surfuje na talasima".

"Vejvrajder" su dakle sposobni da održavaju impresivne hipersonične brzine (pet maha ili iznad) dok prave brze promene trajektorije usred leta, a to ih čini posebno teškim metama za postojeće sisteme protivvazdušne odbrane.

Iako je ova tehnologija godinama daleko od praktičnog korišćenja u bitkama, kineski vojni stručnjak Song Žongpong je rekao da uspešno testiranje smešta zemlju rame uz rame sa Rusijom i SAD u razvoju hipersoničnih sistema za napade.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u martu najavio da njegova vojska radi na razvoju hipersoničnog oružja pod šifrom "Avangard" za koje tvrde da će biti sposbno da dostigne brzinu od fantastičnih 20 maha i da će biti spremno za koriišćenje već 2020. godine.

SAD u međuvremenu takođe rade na sopstvenom hipersoničnom oružju, uključujući i hipersonične projektile koji mogu da se lansiraju iz vojnih aviona.

Američka kompanija "Lokid Martin" je u junu saopštila da je potpisala ugovor vredan oko 100 miliona dolara sa Pentagonom za razvoj projektila za američke vazdušne snage.

Kurir.rs/Business insider

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track