OTKRIVENO KO JE SUDANAC KOJI JE IZVEO NAPAD U LONDONU: Nedavno ostao bez oca i brata, a pre nego što se zaleteo kolima u ljude, kružio 6 sati (VIDEO)
Foto: EPA, Printscreen Facebook

osumnjičen za terorizam

OTKRIVENO KO JE SUDANAC KOJI JE IZVEO NAPAD U LONDONU: Nedavno ostao bez oca i brata, a pre nego što se zaleteo kolima u ljude, kružio 6 sati (VIDEO)

Planeta -

Napad sudanskog imigranta, Saliha Katera, koji je u Veliku Britaniju došao pre pet godina policija tretira kao teroristički napad.

On je uhapšen ubrzo nakon što se autom zaleteo na zgradu parlamenta u Londonu i pritom povredio dva prolaznika.

Istraga napada još uvek traje, a policija je utvrdila da je Salih Kater živeo u Birmingemu. Pre nego što je izveo napad za volanom je proveo gotovo celu noć. Prvo je doputovao iz Birmingema, pa Londonom kružio skoro šest sati pre nego što se zaleteo u prolaznike. Kater se opisuje kao 'samotnjak' koji je slobodno vreme provodio slušajući pop muziku, gledajući fudbalske utakmice, pušeći nargilu i surfujući internetom u internet kafeu ispod svog stana u Sparkhilu, u Birmingemu.

S obzirom na to da je njegov napad najverovatnije inspirisan napadom Halida Masuda koji je pre 17 meseci automobilom na Vestminsterskom mostu ubio petoro ljudi, zanimljivo je da je Kater živeo na samo desetak minuta od Masuda.

Kater inače još uvek izbegava saradnju s policijom i odbija da priča s istražiteljima.

Pre nego što se pre pet godina doselio u London, 29-godišnjak je u rodnom Sudanu studirao elektrotehniku, a živeo je u ruralnom gradiću Vad Madaniju. Nedavno su mu u razmaku od samo nekoliko meseci umrli otac i brat koji su u Sudanu imali farmu prosa.

Automobil kojim je izveo napad kupio je pre dva meseca, a podatak da je pre napada Londonom kružio šest sati dokazuje, kažu istražitelji, da je tražio idealno mesto za napad, ali i određen broj ljudi.

Policija ga je posle napada uhapsila i privela bez previše problema. Bio je ćutljiv, nije pružao otpor, a kod njega nije pronađeno bilo kakvo oružje.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: EPA/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track