RUSKI PROJEKTIL USPANIČIO AMERIKANCE: Hitno odobrena sredstva za slično oružje, ali SAD gube trku sa vremenom (VIDEO)
Foto: EPA

tehnologija

RUSKI PROJEKTIL USPANIČIO AMERIKANCE: Hitno odobrena sredstva za slično oružje, ali SAD gube trku sa vremenom (VIDEO)

Planeta -

Ovaj projekat nosi naziv ARRW. On će prema tvrdnjama američkih zvaničnika dozvoliti udare po neprijatelju pomoću raketa koje će leteti hiperzvučnom brzinom.

Iako se u ovim projektima kasni za državama konkuretnima, kao što su Ruska Federacija i NR Kina, SAD ne smeju sebi da dopuste toliki luksuz i postanu inferiorne u ovoj sferi raketne tehnologije

Američka vojna industrija za potrebe Ratnog vazduhoplovstva SAD razvija hiperzvučnu aerobalističku raketu Air-Launched Rapid Response Weapon ARRW, koja bi trebala da bude odgovor na ruskih hiperzvučni aerobalistički raketni sistem Kinžal. Ovaj projekat se odvija pod patronatom američke kompanije Lokid Martin. Kako piše američki informativni portal Difense Njuz a prenosi novinska kuća RG, finansijska težina celog ovog projekta još nije precizno definisana ali se prepostavlja da ona može da dosegne sumu od pola milijarde američkih dolara.

"Mi želimo da pomoću najbolje tehnologije razvijemo adekvatno hiperzvučno oružje za naše borbene vazduhoplove", izjavila je Heter Vilson - sekretar RV SAD, a preneo Defense Njuz. Pretpostavka je da će projekat nove rakete ARRW biti okončan do 2021.godine. Paralelno sa ovim projektom američka kompanija Lokid Martin razvija i koncept hiperzvučne rakete Hajpersonik Konvšenal Strajk Vepon – HCSW (srb. hiperzvučno oružje konvencionalnog udara) za šta je planirana suma od oko 928 miliona dolara. Potreba za konstruisanjem sopstvenog hiperzvučnog oružja u SAD, došla je kao reakcija na već odmakli stadijum u razvoju hiperzvučnih projektila u NR Kini, i posebno Rusiji, koja već ima operativne rakete sa ovakvim karakteristikama.

Nedavno su Kinezi preko svojih medija objavili da su po prvi put testirali svoj hiperzvučni projektil koji nosi ime Star Skaj-2. Rusija je svoju najnoviju hiperzvučnu raketu Kinžal već nekoliko puta uspešno testirala, a prema tvrdnjama ruskih konstruktora ova raketa je tokom svog leta uspela da razvije brzinu 10 puta veću od brzine zvuka. Prikaz ove rakete je viđen i tokom velike vojne parade na Crvenom trgu povodom Dana pobede, kada je na podtrupnom nosaču nosio specijalno modernizovani lovac-presretač velike brzine MiG-31K. Pored rakete Kinžal Rusija intenzivno radi i na razvoju brodske verzije hiperzvučne rakete koja će nositi ime "Cirkon“, a postoje osnovane pretpostavke da se ova raketa nalazi u završnoj fazi svog razvoja. Iako ozbiljno "kaskaju" u ovom segmentu razvoja raketnog naoružanja, SAD sebi ne smeju da dozvole toliki luksuz da na tom planu budu inferiorniji od svojih geopolitičkih suparnika, tako da su rešili da se aktivno pozabave sa ovim problemom. Ovako nešto je nedavno izjavio i zamenik ministra odbrane SAD Majkl Grifin.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track