NEONACISTI MARŠIRALI U ČAST HITLEROVOG ZAMENIKA: Protivnika bilo dvostruko više, policija imala težak zadatak (FOTO)
Foto: EPA

godišnjica

NEONACISTI MARŠIRALI U ČAST HITLEROVOG ZAMENIKA: Protivnika bilo dvostruko više, policija imala težak zadatak (FOTO)

Planeta -

Oko 600 neonacista marširalo je danas ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa, javljaju nemački mediji.

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgusta 1987. kada se Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu.

Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandau, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra.

foto: EPA

U Špandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista dok se kontraprotestu, koji su sazvali sindikati, crkve i neke političke stranke, odazvalo oko 1.400 ljudi.

Berlinska policija govori o "manevru" kojim su organizatori neonacističkog marša hteli da izbegnu blokadu što se redovno događalo ranijih godina.

foto: EPA

Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput "Ubistvo ne zastareva", aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina.

Oba okupljanja obezbeđivalo je oko 2.300 policajca kojima je najvažniji zadatak bio odvajanje pripadnika levog i desnog spektra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track