Najnovije vesti

RUSI PRAVE SVEMIRSKOG SUPER LOVCA: MIG-41 biće najbrži borbeni avion na svetu! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Screenshot

SVEMIRSKI PROJEKAT

RUSI PRAVE SVEMIRSKOG SUPER LOVCA: MIG-41 biće najbrži borbeni avion na svetu! (VIDEO)

Planeta

Ruska vazduhoplovna korporacija MiG razvija novi borbeni avion pete generacije MiG-41, rekao je izvršni direktor kompanije Ilja Tarašenko, a prenosi ruska agencija TASS.

"Ne, ovo nije neki mitski projekt, nego dugogodišnji projekt MiG-a. U toku su intenzivni radovi koje ćemo uskoro predstaviti javnosti", rekao je Tarašenko.

 

Reč o avionu koji bi trebao da nasledi presretač MiG-31, a koji je poznat pod radnim nazivima MiG-41 ili PAK DP.

Prema ranijim tekstovima ruskih medija eksperimentalni razvoj letelice trebao je da počne ove godine, sam Tarašenko tvrdi da će on početi u "bližoj budućnosti", dok je isporuka Vazdušnim snagama Ruske Federacije zacrtana za sredinu sledeće decenije.

 

Još prošle godine Tarašenko je rekao da će MiG-41 imati dva motora, smanjenu vidljivost za radare i možda najvažnije, da će biti brži od njegovog prethodnika koji prema službenim specifikacijama može da leti brzinom i do 3000 km/h. To bi ujedno značilo i da će novi presretač biti najbrži avion na svetu.

Iako se o krajnjoj brzini može samo da se spekuliše, pretpostavlja se da je cilj korporacije da avion leti brže od 3 Maha, možda čak i 4 Maha, a i njegov borbeni radijus trebao bi da bude znatno već od prethodnika. Neki čak tvrde da će imati budućnost borbenog dejstva u svemiru.

 

Koliko će ceo projekat da košta, za sada nije poznato.

 

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: Profimedia

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...