Najnovije vesti

VRATA PAKLA POLA VEKA OTVORENA NA ZEMLJI: Džinovski krater toliko je PRESTRAVIO sovjetske naučnike da su ga ZAPALILI (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Instagram

USRED PUSTINJE

VRATA PAKLA POLA VEKA OTVORENA NA ZEMLJI: Džinovski krater toliko je PRESTRAVIO sovjetske naučnike da su ga ZAPALILI (VIDEO)

Planeta

Darvaza gasni krater, smešten usred pustinje Karakum u Turkmenistanu, dubok je 30 metara i iz sebe isijava ogroman plamen zbog čega su ga prozvali Vrata pakla.

Nalazište prirodnog gasa otkrili su sovjetski naučnici  1971. godine, misleći da se radi o neiscrpnom nalazištu nafte. Pošto su postavili kamp, pripremili bušilice i radne mašine, počelo je ispitivanje količine pri kom su shvatili da se radi o prirodnom gasu, a ne o nafti kako se najpre pretpostavljalo. Počelo je iskapanje i skladištenje prirodnog gasa.

Ubrzo nakon početka iskapanja, ispod bušilica se otvorio veliki krater te povukao bušilicu u zemlju. Pri urušavanju nije izgubljen nijedan život, ali su počele da cure velike količine metana, stvorivši tako veliku katastrofu za okolinu i ljude u obližnjim selima, te je to rezultiralo smrću nekolicine stanovnika obližnjih sela.

 

Bojeći se katasrofe većih razmera, i curenja veće količine gasa, naučnici su odlučili da zapale gaskoji je cureo.

 

Mislilo se da će čitav gas izgoreti za nekoliko dana, no to se nije pokazalo tačnim jer su količine zapaljenog gasa prevelike, te još i danas, nekoliko decenija kasnije gas i dalje gori.

 

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Instagram

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...