VOĐA HAMASA: Trampov sporazum je klinički mrtav
Foto: Reuters / Carlos Barria

na proslavi kurban-bajrama

VOĐA HAMASA: Trampov sporazum je klinički mrtav

Planeta -

Vođa palestinskog Hamasa, Ismail Hanije, izjavio je danas da je okončanje blokade pojasa Gaze blizu i da je to rezultat postojanosti i borbe Palestinaca.

Hanije je to najavio u govoru stanovnicima Gaze na proslavi muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

On takođe ocenio da je "sporazum veka" predsednika SAD Donalda Trampa "klinički mrtav", dodavši da svaki razgovor o unutrašnjem palestinskom pomirenju zahteva ukidanje sankcija Palestinske uprave, u kojoj dominira rivalski Fatah.

"Naš praznik nam donosi dobro, uprkos (zlobnim) zaverama. Svedoci smo smrti najoštrijeg napada na nas, 'Sporazuma veka', koji niko ne može da progura", rekao je vođa islamskog ekstremističkog Hamas aludirajući na dugo najavljivani mirovni plan koji će Palestinci odbiti kada uskoro bude objavljen, kako se očekuje.

Oni su prekinuli kontakt sa SAD nakon Trampovog priznanja, početkom decembra, da je Jerusalim proglašen za glavni grad Izraela.

foto: Reuters

Hanije je najavio ukidanje blokade u vreme kada Egipat ulaže napore da se postigne primirje između Izraela i Hamasa nakon što je, poslednjih meseci, u nekoliko navrata skoro izbio rat između dve strane.

Izrael i Egipat uveli su parališuću blokadu Gaze otkako je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast 2007. godine, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

foto: Reuters

Palestinci masovno protestuju jednom nedeljno od kraja marta zbog te blokade, zalažući se i za povratak palestinskih izbeglica iz rata 1948. godine koji je izbio nakon stvaranja Izraela.

Lideri Hamasa upozoravaju da će se ti protesti nastaviti do ukidanja sankcija, ali da postoje međunarodni projekti koji će biti primenjeni uskoro u Gazi.

Od početka protesta, izraelski vojnci su ubili 168 Palestinaca. Za to vreme poginuo je i jedan izraelski vojnik.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track