JAPAN STRAHUJE OD SNAŽNOG TAJFUNA: Udari vetra su oko 200 km/h, a talasi bi mogli da budu i 11 metara visine! (VIDEO)
Foto: EPA

JOŠ JEDNA NEPOGODA

JAPAN STRAHUJE OD SNAŽNOG TAJFUNA: Udari vetra su oko 200 km/h, a talasi bi mogli da budu i 11 metara visine! (VIDEO)

Planeta -

Tajfun Sulik približava se južnim japanskim ostrvima, uz upozorenja hidrometeoroloških službi na klizišta, jaku kišu i vetrove.

Predviđa se da će 19. tajfun ove sezone doći do ostrva Amami Ošima i južnog dela Kjušuja u utorak veče, objavile su meteorološke agencije.

Tajfun bi mogao da proizvede talase do 11 metara visine, a sa sobom donosi i jake pljuskove. Očekuje se do 400 milimetara padavina na Amami Ošimi i Kjušuu, dok će na Šikoku pasti 250 milimetara do srede popodne.

Ranije u utorak, centar tajfuna bio je 210 kilometara od Ošime pa je putovao zapadno-severozapadno brzinom od 20 kilometara na sat uz vetrove od 162 km/h i udare od 210 km/h. Još jedan tajfun, dvadeseti ove sezone, Simaron, nalazi se u blizini ostrva Ogasavare, pa će doći do zapadnog Japana kasnije ove nedelje.

foto: EPA

Podsetimo, Japan je ovog leta iskusio najsmrtonosnije vremenske uslove u poslednjih 30 godina. Prvo su junske jake kiše bile okidač za klizišta i poplave na zapadu zemlje, usmrtivši pritom više od 220 ljudi.

S druge strane, toplotni talas koji je zahvatio Japan odmah posle oluja ostavio je za sobom najmanje 130 mrtvih, usled temperatura koje su u nekim delovima zemlje premašile 40 stepeni.

Kurir.rs/Večernji.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track