ŠOK OTKRIĆE ZAPANJILO SVET! U Londonu otkrivene farme kanabisa na kojima rade DECA ROBOVI!
Foto: Profimedia

UŽAS

ŠOK OTKRIĆE ZAPANJILO SVET! U Londonu otkrivene farme kanabisa na kojima rade DECA ROBOVI!

Planeta -

U britanskoj prestonici otkriveno 314 farmi za uzgoj trave, a na njima rade stotine mališana zarobljenih u Vijetnamu

LONDON - Stotine, a možda i hiljade dece rade kao robovi na farmama za gajenje kanabisa u Londonu i oni su žrtve trgovine ljudima, upozorili su stručnjaci.

Prema zvaničnim podacima, u Velikoj Britaniji je od 2016. do juče otkriveno 314 ilegalnih farmi kanabisa, skoro jedna na svaka dva dana.

Nasilje i bande

Kako prenosi London ivning standard pozivajući se na dokumenta Skotland jarda, kriminalne bande angažuju decu da im vode farme i štite ih od konkurencije.

- Postoji vrlo emotivan i ljudski momenat pri svakom otkrivanju farme kanabisa jer se na njima gotovo po pravilu uvek pronalaze deca koja su eksploatisana i žive u opasnoj situaciji. Uglavnom je reč o žrtvama trgovine ljudima, deci i tinejdžerima iz Vijetnama, koje bosovi angažuju da im čuvaju farme od konkurencije. Sreli smo mnogo dece koja su bila angažovana da čuvaju imanje - rekao je glavni detektiv Li Hil.

ŽRTVE A NE KRIMINALCI Kloi Seter, šefica organizacije ECPAT, koja se bori protiv trgovine decom, ističe da velika većina uživalaca marihuane nije svesna kako izgleda lanac kojim se ova droga doprema na tržište i da bi o tome trebalo da razmisle u budućnosti. - Ranjivi mladi ljudi tretiraju se kao kriminalci umesto kao žrtve modernog ropstva, zbog čega su dodatno traumatizovani i zbog čega je teško pridobiti njihovo poverenje - kaže ona.

Policija je do sada pronalazila ilegalne farme marihuane u svim delovima Londona, ali najviše ih je bilo u Krojdonu, u južnom delu britanske prestonice.

- Logično je da u Krojdon bude najviše farmi za proizvodnju marihuane jer u njemu ima najviše nasilja i najveća je aktivnost bandi. Većina ovih bandi deo je organizovanog kriminala. Ranije je najviše farmi bilo u industrijskim zonama, a danas ih sve češće ima na tavanima stambenih četvrti - dodao je Hil.

Trgovina ljudima

Džejkob Sobik, portparol Anti-Slavery International, vodeće nevladine organizacije koja se bori protiv dečjeg ropstva, kaže da su vrlo zabrinjavajući navodi o stotinama dece i mladih koji su zahvaljujući trgovcima ljudima završili u Londonu, gde iz eksploatišu nemilosrdne kriminalne bande.

U Britaniji je 2017. otkriveno preko 2.000 dece koja su žrtve trgovine ljudima. To je za 66 odsto više nego 2016. Većina je angažovana za pružanje seksualnih usluga, prisilan rad na farmama ili neku drugu vrstu služenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track