LIDER AL KAIDE U SIRIJI NAJAVIO BORBU DO KRAJA: Iz Idliba nema predaje, pregovore sa Asadom smatramo izdajom!
Foto: AP / Militant UGC

poslednje uporište ekstremista

LIDER AL KAIDE U SIRIJI NAJAVIO BORBU DO KRAJA: Iz Idliba nema predaje, pregovore sa Asadom smatramo izdajom!

Planeta -

Lider sirijskog ogranka Al Kaide Abu Mohamed al-Golani obećao je da će se u provinciji Idlib, poslednjem velikom pobunjeničkom uporištu u Siriji, boriti do kraja uprkos moguće ofanzive vladinih snaga.

Al-Golani retko javno istupa, a ta izjava je data u trenutku kada snage sirijske vlade dobijaju pojačanja u područjima oko Idliba, provincije na severozapadu Sirije, na granici s Turskom.

Ranije ove godine, vlada predsednika Bašara el Asada je oslobodila pobunjenička predgrađa Damaska i južne provincije Daru, Kuneitru i Sueidu.

U nekim delovima tih područja su pobunjenici pristali na pomirenje s vladom i predali oružje u zamenu za amnestiju, dok su u drugim pristali da sa porodicama i nekim civilima budu autobusima prebačeni u Idlib.

foto: EPA / Mohammed Badra

Oslobadjanje Idliba će biti mnogo veći izazov za sirijsku vojsku i njene saveznike jer je ta provincija uporište al-Golanijevog ekstremističkog i dobro naoružanog Komiteta za oslobođenje Levanta, kako je ime sirijskog ogranka al-Kaide.

Al-Golani je na sinoć objavljenom snimku rekao da u Idlibu neće biti organizovane predaje pobunjeničkih grupa, do kakvih je došlo u drugim delovima Sirije, jer će njegovi borci takve akcije smatrati izdajom.

foto: EPA / Youssef Badawi

Ranije ovog meseca, sirijska vlada je u Idlib bacala letke, pozivajući stanovništvo da prihvati njenu vlast. Sirijski zvaničnici su upozoravali da će vojska provinciju povratiti silom ako bude neophodno.

Prema procenama UN, u Idlibu i okolnim pobunjeničkim područjima živi oko 2,9 miliona ljudi. UN su pozvale Tursku da otvori granicu za izbeglice ako dođe do ofanzive sirijske vojske.

Turska, pokrovitelj pobunjenika u severnoj Siriji, već je primila oko 3,5 miliona izbeglica iz Sirije, više od bilo koje druge zemlje. Takođe je uspostavila i 12 osmatračkih punktova u Idlibu i tamo poslala 1.000 vojnika.

foto: EPA / Youssef Badawi

U snimku objavljenom povodom islamskog praznika Eid al-Ade, al-Golani nosi vojničku uniformu i navodi da se ne može pouzdati u "turske posmatračke kule" da se suprotstave Asadovim snagama.

"Naše oružje je izvor naše snage i časti. Razmišljanje o predaji neprijatelju i predaji oružja će se smatrati izdajom", naveo je on.

Desetine članova al-Golanijeve grupe je ubijeno prethodnih meseci u napadima za koje se krive rivalski džihadisti iz Islamske države.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Militant UGC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track