RUSIJA UPOZORAVA: Britanci obučavaju militante i šalju ih u Idlib, spremaju se novi napadi na Siriju! Razarač već spreman!
Foto: AP / SANA

IMAJU NOVA SAZNANJA

RUSIJA UPOZORAVA: Britanci obučavaju militante i šalju ih u Idlib, spremaju se novi napadi na Siriju! Razarač već spreman!

Planeta -

Militante koji stižu u sirijsku provinciju Idlib obučavala je britanska privatna vojna kompanija "Oliv", tvrdi rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je optužilo SAD, Veliku Britaniju i Francusku da spremaju nove udare na Siriju pod izgovorom da tamošnja vlada koristi hemijsko oružje.

"Militanti u Idlibu se spremaju da insceniraju vladinu upotrebu hemijskog oružja protiv civila. Teroristička grupacija Hajat Tarir aš Šam priprema provokaciju kako bi optužili Damask za korišćenje hemijskog oružja protiv civila", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

foto: AP

Kako je rekao, ta informacija je dobijena od strane više nezavisnih izvora, sa reč je o grupaciji koja je takođe poznata pod nazivom Džabat an Nusra.

Konašenkov je precizirao, da bi potencijalno mesto za provokaciju mogao biti grad Džisr eš Šugur, kao i i da su u tu svrhu teroristi dopremili osam kontejnera sa hlorom.

Naime, kako je dodao, ti kontejneri su u Idlib dopremili pripadnici grupacije Hizb at Turkestan al Islam i prebačeni su u selo Haluz, nekoliko kilometara od grada Džisr eš Šugur, gde bi napad trebalo da se dogodi.

"Upravo bi ta provokacija poslužila kao izgovor zapadnoj koaliciji da izvrši napad na državne objekte u Siriji. Štaviše, iz tog razloga je i u Persijski zaliv pristigao američki razarač "Salivans" naoružan sa 56 krstarećih raketa, dok je na avio-bazu u Kataru prebačen bombarder B-1B, takođe opremljen sa 24 krstareće rakete“, naglasio je Konašenkov.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track