NAREĐENA ZAPLENA PINOČEOVE IMOVINE OD 1,6 MILIONA DOLARA: Čileanski diktator imao oko 100 tajnih računa, a u sve je umešana i američka banka
Foto: Profimedia

korupcionaški skandal

NAREĐENA ZAPLENA PINOČEOVE IMOVINE OD 1,6 MILIONA DOLARA: Čileanski diktator imao oko 100 tajnih računa, a u sve je umešana i američka banka

Planeta -

Vrhovni sud Čilea je naredio zaplenu imovine u vrednosti od 1,6 miliona dolara nekadašnjeg diktatora Augusta Pinočea u okviru korupcionaškog skandala.

"Naređena je zaplena dobara koja su pripadala Augustu Pinočeu ili jednoj od njegovih kompanija, u vrednosti od 1.621.554 dolara", navodi se u odluci.

Sudska odluka je doneta u okviru "afere Rigs", istrage o tome kako su čileanski zvaničnici pomogli Pinočeu da deo svog bogatstva sakrije u banci Rigs u SAD.

U okviru istog slučaja od Pinočeove porodice je 2004 oduzeta imovina vredna skoro pet miliona dolara, čiji deo je sada vraćen. Država je uložila žalbu na tu odluku.

Augusto Pinoče je 2006. umro od infarkta. Kao naslednici se vode supruga i petoro dece.

On je Čileom vladao od 1973. do 1990, a tokom diktature je ubijeno ili nestalo oko 3.200 ljudi a 38.000 je bilo mučeno, prema podacima aktivista za ljudska prava.

Čileansko pravosuđe je počelo istragu o eventualnim malverzacijama pošto je u Rigsu i drugim bankama otkriveno oko sto tajnih računa na kojima je Pinoče od 1981. sklonio skoro 20 miliona dolara, zahvaljujući kompleksnim finansijskim manevrima.

U tim operacijama je Pinoče koristio niz lažnih identiteta, poput varijacija sopstvenog imena Augusto Hoze Ramon Pinoče Ugarte, ili drugih pseudonima.

Banka Rigs je 2005. priznala da je skrivala Pinočeove račune i pristala da plati odštetu od 16 miliona dolara.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track