Najnovije vesti

BRITANCI PRAVE SVOJ SISTEM SATELITSKE NAVIGACIJE: Odgovor na evropski Galileo! Posle Bregzita ostaju bez pristupa poverljivim podacima!
Foto: Profimedia

Eu ih već isključuje iz poverljivih radova

BRITANCI PRAVE SVOJ SISTEM SATELITSKE NAVIGACIJE: Odgovor na evropski Galileo! Posle Bregzita ostaju bez pristupa poverljivim podacima!

Planeta

Britanija će započeti rad na sopstvenom sistemu satelitske navigacije, kao odgovor na projekat "Galileo" Evropske unije.

Britanija se odlučila na ovaj potez, jer bi, kako navodi Rojters, njihov pristup poverljivim obaveštajnim podacima mogao da bude ograničen nakon Bregzita.

Galileo je sistem satelita koji gradi EU, vredan deset milijardi evra i odgovor je na američki globalni sistem pozicioniranja (GPS).

Ministar finansija Britanije Filip Hamond odobrio je 100 miliona funti za istraživanje o satelitskom sistemu koji će biti uspostavljen nakon Bregzita.

foto: Profimedia

Rojters navodi da je Evropska komisija već počela da isključuje Britaniju iz poverljivih radova na Galileu.

Satelitski sistem EU počeo je da se gradi 2003. godine i trebalo bi da bude završen 2020. godine. Jedan od stučnjaka procenio je da bi britanski sitem mogao da košta i do tri milijarde funti.

EU je ranije saopštila da će Britanija moći da koristi Galileov otvoreni signal, ali da postoji mogućnost da će britanskoj vojsi biti zabranjeno korišćenje šifrovanih kanala kada Galileo krene sa radom.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...