MEKEJN TRAŽIO DA MU TRAMP NE DOĐE NA SAHRANU: Izabrao Obamu i Buša da drže govor! Ipak, Trampu to ide u prilog!
Foto: AP / Evan Vucci

politika i u smrti

MEKEJN TRAŽIO DA MU TRAMP NE DOĐE NA SAHRANU: Izabrao Obamu i Buša da drže govor! Ipak, Trampu to ide u prilog!

Planeta -

Američki senator Džon Mekejn, koji je preminuo u subotu, zatražio je u političkom testamentu da mu na sahrani govore bivši američki predsednici Barak Obama i Džordž Buš, ali i poručio da ne želi prisustvo aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

U Vašingtonu je čak i smrt politička stvar, što je senator iz Arizone dobro razumeo, budući da je poslao nepogrešivu poruku Beloj kući, nakon što je i za života govorio da su Trampovo ponašanje i populistički stil suprotni osnovnim vrednostima SAD i svetskoj ulozi koju ta zemlja treba da ima, piše CNN.

foto: EPA / Boris Pejovic

Ceremonije odavanja pošte preminulom Mekejnu postaju više od žaljenja za političarem, postaju debata o političkom moralu i principima koji se očekuju od javnih ličnosti u već polarizovanoj političkoj eri koju je Tramp dodatno produbio.

foto: Reuters / Kevin Lamarque

To što je Mekejn izabrao Baraka Obamu i Džordža Buša, dva čoveka zbog kojih nikada nije ušao u Ovalnu sobu, da održe govor na njegovoj sahrani, a Trampu praktično zabranio dolazak, šalje jasnu poruku.

S druge strane, u normalnim okolnostima, od predsednika bi se očekivalo da u službenom saopštenju oda počast nakon smrti tako važne političke figure.

Tramp je samo napisao tvit, i dok su članovi njegove najbliže porodice veličali Mekejnov karakter i zasluge, on to nije učinio.

foto: EPA / Boris Pejovic

"Vašington post" piše da je Tramp odlučio da Bela kuća ne izda saopštenje u kojem se hvali Mekejnova karijera u Senatu i u vojnoj službi.

Međutim, navodi CNN, Tramp možda dobije i izvesne političke poene, budući da postoji baza njegovih posvećenih glasača koji su na Mekejna gledali kao na političku relikviju, pogotovo nakon čestih napada na Trampa.

Kada je kandidat Tramp 2015. godine rekao da ne smatra da je Mekejn heroj zato što je u Vijetnamu bio zarobljen, mnogi politički analitičari predviđali su da je na taj način stopirao svoj put ka Beloj kući. Ali činjenica da je Tramp odbio da se izvini i čak prosperirao bila je znak da razume promene u Republikanskoj partiji bolje nego bilo ko drugi.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track